Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Meer uitstoot broeikasgas door biobrandstof"

Een Europese richtlijn om gebruik van biobrandstoffen te stimuleren dreigt te leiden tot vernietiging van regenwoud en daardoor tot de extra uitstoot van het broeikasgas CO2. Dat stelt Greenpeace naar aanleiding van een rapport dat maandag wordt gepresenteerd in Brussel. De milieuorganisatie roept op om de regelgeving aan te passen. De Europese Unie zou moeten inzetten op klimaatvriendelijke alternatieven.

Alternatieven

In 2020 moet volgens de richtlijn 10 procent van alle benzine of diesel zijn vervangen door groene alternatieven. Landen willen dat invullen door gebruik te maken van biobrandstoffen. Daardoor ontstaat een grotere vraag naar koolzaad, palmolie, soja en tarwe.

Volgens het rapport zal daardoor 69.000 vierkante kilometer extra nodig zijn aan plantages. De onderzoekers vrezen dat dit zal leiden tot het omzetten van natuurgebieden in landbouwgrond en dat leidt ertoe, dat er meer CO2 vrijkomt.

Uitstoot

Het zou dan gaan om een hoeveelheid die gelijk is aan de uitstoot van 12 tot 26 miljoen auto's extra op de weg. Volgens Greenpeace dreigt de inzet van meer biobrandstof te leiden tot extra CO2-uitstoot en wordt het paard achter de wagen gespannen.
Publicatiedatum: