Tholen - De statistieken van een dalend meloenareaal in Costa Rica geven een vertekenend beeld van de productie in Midden-Amerika. Dit zegt Rolf Weber van Global Producers. De importeur heeft een eigen productiebedrijf in het land waar gele / witte meloenen, Piel de Sapo, watermeloenen, Cantaloupe en Galia worden geteeld. Van alle meloenen uit Midden-Amerika is 50% bestemd voor de Noord-Amerikaanse markt. De export naar Europa is de afgelopen jaren volgens hem ook niet gedaald.

De grote fruitmultinationals die volgens lokale kranten plantages sluiten in Costa Rica leveren voornamelijk aan de VS. Volgens Rolf is er geen of weinig sprake van sluiting van producties maar verplaatsing van arealen naar andere productielanden, en dat zal volgens hem dan ook geen gevolgen hebben voor de beschikbare volumes. Ook moet er volgens hem gekeken worden naar de verschillende variƫteiten. Zo gaat 80% van alle Cantaloupe, 20% van Galia, 0% van Yellow honeydew, 100% van White honeydew en 20% van de watermeloenen naar Noord-Amerika.


"Dit jaar zijn er meer dan ooit gele meloenen-zaden verkocht aan Costa Rica dus komend seizoen zullen er op zijn minst evenveel van deze meloenen beschikbaar zijn", laat Rolf weten. "In het noorden van het land zal het nieuwe seizoen voor gele meloenen en watermeloenen naar verwachting twee weken eerder van start gaan omdat door gunstige weersomstandigheden eerder kon worden aangeplant." Costa Rica start met export van watermeloenen, Yellow en Honeydew in week 1/2 en Cantaloupe en Galia in week 4/5, waarvan eveneens gelijke volumes worden verwacht.De stijgende productiekosten en ongunstige wisselkoers spelen wel degelijk parten in Costa Rica. Global Producers heeft een deel van het watermeloenenareaal verplaatst naar Panama. De teeltomstandigheden zijn hier voor andere variƫteiten niet geschikt maar financieel gezien is het wel een interessant land. "De watermeloenen uit Panama kunnen echter niet tippen aan de Costa Ricaanse en ook start het seizoen er later en is de periode korter", vertelt Rolf. "De teelt van watermeloenen in Costa Rica zal dan ook nooit verdwijnen."

Ook andere producties zijn verschoven naar andere landen in Midden-Amerika. Zo heeft een grote exporteur waarvan vrijwel alle meloenen naar de VS gaan een groot aandeel van de productie Cantaloupe en Galia verplaatst naar Mexico en Guatemala. De productiekosten zijn er lager en ook logistiek gezien is teelt in deze landen volgen Rolf aantrekkelijk. "Een Cantaloupe is heel kwetsbaar dus een korte transit is voor de kwaliteit van het fruit voordelig." Honduras en Panama zijn volgens hem opkomende landen. "De meloenexport vanuit Honduras naar Europa is sinds 2009 flink gegroeid ook omdat vanaf dat jaar het fruit met CMA-schepen direct naar Europa kon worden verscheept. Daarnaast zijn de productiekosten in deze landen lager en is er geen sprake van ongunstige valutastijgingen."Global Producers verwacht dan ook een soortgelijk seizoen tegemoet te gaan met voldoende volumes. Wel wordt de export vanuit Costa Rica bemoeilijk door stijgende kosten en de nadelige wisselkoers. Rolf verwacht dat er de komende jaren nog veel geschoven wordt naar andere producerende landen in Midden-Amerika maar gezien de ideale teeltomstandigheden in het land zullen er altijd volumes uit Costa Rica blijven komen.

Voor meer informatie:
Rolf Weber
Global Producers B.V.
Venrayseweg 114D
5928 RH Venlo
Tel 077 465 8100