De UGent heeft namens een consortium met ILVO, VIB en HoGent bij de federale overheid de vergunningaanvraag ingediend voor een tweejarige veldproef met duurzame, genetisch gewijzigde Phytophthora-resistente aardappelen. Die zou in het voorjaar van 2011 van start gaan. Phytophthora infestans, beter bekend als ‘de aardappelziekte’, vormt in onze streken de grootste bedreiging voor de teelt.

Phytophthora onder de knie houden kost de Belgisch landbouw jaarlijks ongeveer 55 miljoen euro. Conventionele veredeling heeft ondanks decennialange inspanningen tot op heden slechts een paar resistente rassen opgeleverd. Sinds een aantal jaren is er zicht op de ontwikkeling van duurzaam Phytophthora-resistente aardappelen. In plaats van conventionele veredeling past men hier genetische modificatie toe voor het binnenbrengen van meerdere resistentiegenen tegelijkertijd.

De genetisch gewijzigde aardappelen zijn sterk vergelijkbaar met aardappelen die op conventionele manier verkregen kunnen worden. De resistentiegenen zijn in beide gevallen afkomstig uit familieleden van de aardappel uit de Andes. Aan de resistentiegenen zelf wordt niet gesleuteld. Alleen de manier waarop de genen zijn binnengebracht, verschilt naar verluidt.

Bron: engineeringnet.nl