Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Specialiteit Cerisa; eerste succes kweekprogramma Frankrijk

Agrico presenteert veelbelovende nieuwe rassen in Franse ambiance

Hoewel de Fransen in vergelijking met andere Europese landen pas laat de aardappel omarmden, is de Franse aardappelmarkt momenteel toonaangevend. Niet alleen hebben aardappelen een aanzienlijk ‘maagaandeel’ verworven, ook zijn de Fransen een belangrijke producent van pootgoed en de grootste exporteur van consumptieaardappelen. Tezamen met haar dochterbedrijf S.A. Desmazières heeft Agrico stevige posities in Frankrijk weten op te bouwen. Tel daarbij op het gegeven dat het kweekprogramma in Frankrijk vruchten begint af te werpen en het thema van deze editie van de Agrico rassen- en zaailingenpresentatie is verklaard. Centraal in Bant staan maar liefst zeven nieuwe Agrico-rassen welke zijn opgenomen op de rassenlijst, inclusief de culinaire, roodschillige Cerisa uit Frankrijk.

In het begin van de 17e eeuw was de aardappel in Frankrijk wel gekend, maar nog niet geliefd. Pas laat in de 18e eeuw maakte deze bodemschat opgang onder invloed van de bekende economist en landbouwdeskundige Parmentier. Hij prees de waardevolle voedingsbron als oplossing voor de hongersnood als gevolg van mislukte graanoogsten. Inmiddels consumeren de culinaire Fransen jaarlijks zo’n 55 kilogram aardappelen per persoon. Tezamen met de Franse Agrico dochter S.A. Desmazières beschikt het kweek- en researchbedrijf Agrico Research over een kweekprogramma voor deze belangrijke markt. “Met de opname van het roodschillige specialiteitenras Cerisa in de rassenlijst beginnen we nu ook de vruchten te plukken van deze investering”, aldus algemeen directeur Ineke Mastenbroek: “Bereid in de (stoom)oven, de wok, bak- of kookpan; de fraaie, culinaire Cerisa laat zich elke keer goed smaken. Vanzelfsprekend ben ik niet geheel objectief, dus wil ik de verzamelde pers uitnodigen om thuis zelf aan de slag te gaan met het monster dat deel uitmaakt van de perskit.”

Naast de Cerisa is ook het door Agrico Research gekweekte ras Arizona opgenomen op de rassenlijst. Het ras is ontwikkeld voor de Zuid- en Oost-Europese markt. Volgens commercieel directeur Jan van Hoogen kunnen telers met dit ras zonder veel technische achtergrond en begeleiding een betrouwbare hoge opbrengst genereren: “De Arizona heeft bovendien een mooie en heldere presentatie, waardoor het uitermate geschikt is voor de verkoop in de supermarkt. Het ras is breed geïntroduceerd en de eerste respons is meer dan hoopvol.”

De Rosagold komt eveneens uit de koker van het eigen kweekbedrijf. “Dit roodschillige ras is speciaal gekweekt voor de moderne Nederlandse consument, die een gemakkelijk te bereiden, maar goed smakend vers aardappeltje wenst. Met zijn eenvoudig te verwijderen schil - niet noodzakelijk - en zijn zachte romige smaak appelleert dit ras aan de wensen van de veeleisende consument”, aldus Van Hoogen. Kweker Mansholt is verantwoordelijk voor het ras Mariska. Deze aardappel wordt in Duitsland als een Riessen Salat geïntroduceerd. Van Hoogen legt uit dat deze bestemming bij onze naaste buren geldt als topsegment binnen de markt: “De uitstekende kruidachtige smaak en de vaste structuur geven dit ras alle mogelijkheden om in zijn missie te slagen.”

Arsenal is een nieuw veelbelovend chipsras en is gekweekt door Agrico Research. Door de combinatie van zijn uitstekende verwerkingskwaliteit en betrouwbare productiviteit, heeft dit ras de belangstelling gewekt van ‘s werelds grootste chipsfabrikant. Voor de teler herbergt het ras een aantal resistenties, waaronder die tegen Globodera pallida, die helpen de grond op natuurlijke wijze gezond te houden. De Excellent komt ook van het eigen kweekbedrijf en moet volgens Van Hoogen worden aangemerkt als ‘multipurpose-ras’: “Dit betekent dat het ras zich leent voor diverse bereidingen. Zelfgemaakte friet, ovenschotels, puree of gewoon gekookt; deze aardappel maakt het allemaal mogelijk dankzij een excellente kwaliteit.”

Het laatste ras Saviola is gekweekt door Agrico’s van oorsprong Zweedse kweekpartner SW Seed. Dit betreft een ras met langgevormde grove knollen en is zeer geschikt voor de Noord-Afrikaanse markt. Het hoog opbrengende ras moet daar gaan concurreren met rassen als Spunta en Mondial.

In de ambiance van een pittoresk Frans dorpsplein werden de kwekers van de zeven nieuwe Agrico rassen door Ineke Mastenbroek in het zonnetje gezet. Gezeten op het terras naast de jeu de boules baan en in de schaduw van platanen, kregen toehoorders in het licht van het thema tevens mee dat het ras Artemis na een geslaagde promotiecampagne bij de Fransen flink in de belangstelling staat en ook Agata in Frankrijk zeer goed blijft scoren. “Een mooie constatering, maar zeker geen reden om achterover te gaan leunen. We blijven ons onverminderd
inspannen om in specifieke afzetmarkten zoals Frankrijk de positie van Agrico en haar rassen te versterken”, aldus Ineke Mastenbroek.
Publicatiedatum: