Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jan van den Heuvel stijgt acht plekken; John van der Windt vliegt Quote 500 uit

AGF'ers in de Quote 500

Tholen - De veertiende editie van de Quote 500, die vandaag is verschenen, staat in het teken van het herstel, na de inktzwarte rijkenlijst van 2009. De ondergrens is met € 51 miljoen hoger dan ooit. Het gezamenlijk vermogen komt in editie 2010 uit op €135.588.000.000, 6,6% hoger dan vorig jaar.

Wij hebben voor u uit de rijkenlijst een selectie gemaakt van mensen die (een deel van hun) vermogen hebben verdiend in de aardappelen, groenten en fruit. Opvallende zaken: het wegvallen van John van der Windt (Van der Windt Verpakking) uit de Quote en de grote stijging (van 493 naar 187) van de landbouwmachinefamilie Van der Lely.



In die lijst met ruim 30 bedrijven komen we nagenoeg alle supermarktketens tegen, met een koppositie voor de familie Van den Broek (Dirk van den Broek). Hun vermogen wordt geschat op een slordige 620 miljoen euro.

Het familievermogen van familie De Ruiter (De Ruiter Seeds) wordt evenals vorig jaar geschat op 475 miljoen euro. Maurits de Ruiter verklaarde twee jaar geleden een deel van de opbrengst van de overname door Monsanto weg te zullen geven aan een aantal liefdadigheidsprojecten, maar zo dat al gebeurt, gaat dat volgens de Quote met de stille trom.

Op plaats 146 zien we fruitkoning Dick van Aken, die in de jaren '90 fortuin maakte met de verkoop van Velleman & Tas aan het Ierse Fyffes. Zijn vermogen wordt geschat op 192 miljoen euro. Vader Gerrit en zoon Piet de Bruijne van Farm Frites maken een sprong van 56 plaatsen op de lijst, met een geschat vermogen van 190 miljoen euro.

De in de agf-handel bekende Jan van den Heuvel stijgt acht plekken op de lijst (186) met een geschat vermogen van 153 miljoen euro. Hij staat daarmee één plekje boven de familie Van der Lely, die afgelopen jaar 13 miljoen euro winst boekten met de verkoop van landbouwwerktuigen.

Kees Meijer duikelt op de rijkenlijst van 110 naar plek 201. Volgens Quote kwam de winst van de aardappelverwerker uit op een schamele 7 miljoen in 2009, bijna een halvering ten opzichte van vorig jaar. Meijer blijft daarmee net voor de familie Kloosterboer, die met een geschat vermogen van 140 miljoen euro op plek 207 staan.

Piet Mazereeuw van Enza Zaden verbaasde vorig jaar met plaats 137 op de lijst. Dit jaar staat Piet op plek 208 met een geschat vermogen van 140 miljoen euro. Dit lag niet aan de winst van Enza, maar de Mazereeuwen werden vorig jaar door de Quote erg optimistisch ingeschat, zodat zij dit jaar worden afgewaardeerd.

De familie Beemsterboer plukt nog elk jaar de rijpe vruchten van de oprichting van Bejo Zaden door grootvader Cor. Het veredelingsbedrijf wordt met een geschat vermogen van 103 miljoen op plek 260 gezet. Ze staan daarmee boven 'stijgers' Piet en Frans Kramer van Vezet (283). Het vermogen van de groentesnijderij wordt geschat op een slordige som van 95 miljoen euro.

Cees en Wim Minnaar danken hun notering (338/80 miljoen euro) aan de verkoop van fruithandel Citronas. De broers maakten jaren terug al duidelijk niet op de lijst te horen. "Nog een paar jaar afwaarderen en de krasse zeventigers krijgen hun zin", belooft Quote.

Op plaats 361 vinden we de conservenfamilie Hak terug. De familie stijgt 21 plaatsen, maar komt met een geschat vermogen van 75 miljoen euro ruim boven de Balkenende-norm uit. Zo ook Annie en Margriet Beekenkamp (417) die ondanks de zware tijden die de tuinbouw doormaakt, de marge van hun bedrijf in groenteplanten, bloemen en verpakkingen fantastisch op peil houden. Beekenkamp Beheer maakte vorig jaar 5,5 miljoen winst.

Niet op de lijst:
Vorig jaar zagen we Kees de Wit (Van Dijk Delft) en Piet Blankendaal nog op de lijst staan. Zij staan er dit jaar niet bij, maar daar zal laatstgenoemde niet om rouwen, aangezien hij de Quote vorig jaar vergeleek met de Donald Duck.

Opvallender nog was het verdwijnen van John van der Windt van de lijst, wiens vermogen vorig jaar nog werd geraamd op 230 miljoen euro. Van der Windt gaf het leeuwendeel van zijn vermogen weg en een ander deel vervloog door de kredietcrisis.