Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Tiny Aerts tegen Tweede Kamerleden:

"Nederlandse groente- en fruittelers onderscheiden zich met puik product"

"Telers van groente en fruit brengen een gezond product op de markt. Ze mogen niet worden meegezogen in negatieve berichtgeving over resten bestrijdingsmiddelen op buitenlandse producten. De telers onderscheiden zich met een puik en smaakvol product en we gaan het nóg beter doen." Dit zei LTO-bestuurder Tiny Aerts vanmiddag in Den Haag tijdens een rondetafelgesprek met leden van de Tweede Kamer.

Uit onderzoek (2008-2009) van de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) blijkt, dat met name groente en fruit uit Nederland goed uit de bus komen. Uit monsters van de nVWA blijkt, dat in de bijna de helft van de gevallen geen enkel residu is terug te vinden en 99 procent voldoet aan de wettelijke normen. Daarom controleert de nVWA dit jaar minder op producten uit Nederland en juist meer op importproducten. Overigens neemt de groente- en fruitketen in ons land zelf ook een veelvoud aan residumonsters. Die controles en kwaliteitsbewaking werken volgens Aerts goed, waardoor groente en fruit in de winkel ligt waar niks op aan te merken valt: "Maak mensen niet bang. Regelmatig groente en fruit eten is gezond, zoals ook het Voedingscentrum klip en klaar stelt."

De nVWA constateerde de afgelopen twee jaar 33 overschrijdingen van de gezondheidsnormen. Het ging hierbij bijvoorbeeld om producten uit Thailand en India zoals kouseband en kerrieblad. Bepalend is de maximale residulimiet (MRL), gebaseerd op bescherming van de volksgezondheid en een goed landbouwkundig gebruik. As een MRL wordt overschreden, is er volgens de nVWA overigens vrijwel nooit sprake van een gevaar voor de volksgezondheid.

De supermarkten laten zich steeds meer gelden met bovenwettelijke eisen ten aanzien van residu. Aerts toonde zich voorstander van een integrale duurzaamheidbenadering voor voedsel. Voedselveiligheid en residuen zijn daar één onderdeel van, net zoals het voorkomen van resistentie en milieubelasting, en het zuinig omgaan met energie en grondstoffen. Het zou ketenpartners in ons land volgens Aerts sieren als ze producenten van buiten de EU dezelfde eisen oplegt als de thuistelers.

Voor duurzame productie blijft het volgens LTO wel nodig, dat fabrikanten voldoende effectieve chemische en biologische oplossingen aanreiken om met name de vele kleine teelten ook in ons land mogelijk te houden. Dat geldt niet alleen voor groenten en fruit maar ook voor bijvoorbeeld sierteelt en uitgangsmateriaal. Voorts waarschuwde hij er voor om in Nederland niet uit de pas te gaan lopen met het Europese beleid voor gewasbescherming. "Nieuwe ‘koppen’ op de Europese regels voor het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen leiden niet tot schonere producten, maar tot scheve en dus ongewenste concurrentieverhoudingen in Europa", aldus de LTO bestuurder.

Aerts brak tevens een lans voor het stimuleren van functionele biodiversiteit, al levert dit op de markt vooralsnog geen meerwaarde op. Wat LTO betreft komt er een structurele mogelijkheid om biodiversiteit als groene dienst te belonen met geld van het EU-landbouwbeleid.
Publicatiedatum: