Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
daling areaal zet zich voort

"Minder Costa Ricaanse meloenen verwacht"

Tholen - Onlangs werd bekend gemaakt dat een aantal fruitmultinationals hun faciliteiten in Costa Rica zullen sluiten. Een lokale krant berichtte dat The Standard Fruit Company, een Costa Ricaans bedrijf in handen van Dole de containerwerf in Limón heeft gesloten en kondigde Fresh Del Monte de beëindiging van een meloenplantage in Filadelfia aan. Dit zou een daling van het meloenareaal voor volgend jaar betekenen, waarmee de dalende trend die in 2008 begon wordt voortgezet. De stijgende productiekosten en de dalende dollarkoers ten opzichte van de Costa Ricaanse Colón worden gezien als redenen voor beëindiging van de meloenproductie.

Ook de Nederlandse handel merkt dat er iets gaande is in het land. "Het is nog te vroeg om er echt iets over te zeggen maar we verwachten wel dat er wat minder volumes gaan komen", aldus Fred Rennen van Hispafruit. "Als we horen dat een grote importeur de productie in het land sterk heeft teruggebracht zal dat zijn weerslag hebben op de sector."

Fred laat weten dat het seizoen vorig jaar geen succes was, mede door mindere weersomstandigheden. Ook de stijgende productiekosten en de ongunstige wisselkoers maken het de export niet gemakkelijk. Ook Hispafruit zelf zal een kleiner programma doen komend seizoen. "Onze producenten hebben vorig jaar flink uitgebreid maar dat hebben we nu weer op het 'oude' niveau teruggebracht." Fred vertrekt zelf eind van de maand naar Costa Rica om te kijken hoe het ervoor staat.


Meloenen in Costa Rica

De belangrijkste teeltgebieden in het land zijn de provincies Guanacaste, waar de meeste producenten en exporteurs zijn gevestigd, en Puntarenas. De meest geteelde variëteiten zijn Cantaloupe, Honeydew, Galia en Piel de Sapo. Het areaal laat een dalende trend zien sinds 2008, toen de totale oppervlakte daalde van 10.345 hectare in 2007 tot 8,640 hectare in 2008. Een daling van 16,5%. In 2009 daalde het areaal verder met 34% tot 5.703 hectares.

Meloen areaal Costa Rica: 2005-2009 (FAOSTAT)


Ook de volumes dalen al sinds 2006, toen de productie nog op 291.332 ton lag. In 2007 werd een productie van 251.765 ton geregistreerd (-13.6%), 197.273 ton in 2008 (-21.6%) en 187,325 ton in 2009 (-5%).

Meloen productie Costa Rica: 2005-2009 (FAOSTAT)