Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Oogstraming CBS:

Minder aardappelen, even veel zaaiuien

Volgens de voorlopige oogstraming van het CBS bedraagt de bruto oogst in 2010 van aardappelen 6,6 miljard kilogram. Dat is 8% minder dan in 2009. Voor de zaaiuien is de oogstraming met 1,2 miljard kilogram vrijwel gelijk aan de bruto oogst in 2009. Belangrijk is op te merken dat nog niet alle oogsten gedaan zijn. In de berekeningen is ervan uitgegaan dat het gehele areaal geoogst gaat worden.

De totale bruto oogst van consumptieaardappelen in 2010 wordt nu geraamd op 3,5 miljard kilogram en dat is 4% minder dan in 2009. Deze daling is het gevolg van een lagere hectareopbrengst van aardappelen op zand- of veengrond (- 11%). Samen met een lichte stijging van het areaal komt de oogst volgens de raming uit op 1,0 miljard kilogram. De oogst van kleiaardappelen is met 2,5 miljard kilogram nagenoeg gelijk aan vorig jaar. Hier is de eveneens lagere opbrengst per hectare wel gecompenseerd door een groter areaal.

Evenveel zaaiuien

De bruto oogst van zaaiuien is met 1,2 miljard kilogram nagenoeg gelijk aan die van vorig jaar. Net als bij de kleiaardappelen is een lagere opbrengst per hectare gecompenseerd door een toename van het areaal. Het areaal zaaiuien is in 2010 met 14% gestegen naar een recordgrootte van ruim 22.000 hectare.

Over de methode

Het CBS verzamelt niet zelf de gegevens voor de voorlopige oogstraming maar sluit daarvoor een contract af met DLV Plant. Deze organisatie, die via haar adviseurs dagelijks in de praktijk actief is, verstrekt eind oktober schattingen van het bruto oogstgewicht per hectare. Over de kwaliteit van de oogst doet DLV Plant geen uitspraak. De adviseurs van DLV Plant baseren de schatting van de oogst op waarnemingen in de regio waarin zij actief en deskundig zijn. Tevens toetsen de adviseurs hun schattingen bij andere partijen in de markt. Gebleken is dat deze wijze van inventariseren door de jaren heen tot betrouwbare uitkomsten heeft geleid. De areaalcijfers die gebruikt worden bij de voorlopige oogstraming zijn afkomstig uit de Landbouwtelling 2010.

Zie voor meer cijfers de Voorlopige oogstraming akkerbouw op de site van het CBS.
Publicatiedatum: