Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Reactie Willem Baljeu op gepubliceerde Gifmeter:

"Jammer dat voedselveiligheid in MRL-discussie wordt gemengd"

Tholen - Groenten en fruit stonden gisteren in de landelijke media weer volop in de schijnwerpers. Wederom werden de groenten en fruit echter in één adem genoemd met het vermaledijde 'gif-woord'. Uit de Gifmeter van Milieudefensie, Stichting Natuur en Milieu en foodwatch bleek dat de wettelijke MRL-normen in 2009 vaker werden overschreden dan in 2008. Bruno Braakhuis van Groenlinks was er gisteravond al als de kippen bij om staatssecretaris Bleker (Landbouw) en minister Schippers van (VWS) ter verantwoording te roepen.

De partijen baseren zich op metingen van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA). In 2009 bevatte 7 procent van het onderzochte groente en fruit een te hoog MRL-gehalte. In 2008 was dat nog 5%. Bij negen op de tien overtredingen ging het om producten van buiten Europa. Dit jaar werd de Gifmeter voor de vierde keer uitgebracht. Uit het rapport blijkt dat de supermarkten van Super de Boer vorig jaar de schoonste producten in het schap hadden liggen. In 2008 waren die supers nog middenmoter. C1000, Albert Heijn en Plus kondigden onlangs aan zichzelf strengere normen op te leggen dan wettelijk vereist.

Frugi Venta-directeur Willem Baljeu betreurt het dat MRL's in de discussie vermengd worden met voedselveiligheidsaspecten. "Als er echte overschrijdingen worden geconstateerd, dan moet daar stevig tegenop worden getreden. En dat wordt al gedaan. Met Food Compass voeren we landelijk, onafhankelijk, op risico-analyse gebaseerd residu-onderzoek uit."

"Maar een overschrijding van de MRL-normen, wordt in één adem genoemd met voedselveiligheid en dan wordt zelfs het gif-woord in de mond genomen. Terwijl het in veel gevallen gewoon over de wijze van telen gaat", vervolgt Baljeu. "En laten we nou eerlijk zijn, we hebben het hier over gezonde groenten en fruit! Merkwaardig vind ik dat de VWA zich in deze discussies opvallend stil houdt."

"Je kunt je afvragen wat de invloed van de retailers hierop is. Zij eisen veelal van hun leveranciers dat producten maximaal de helft van het toegestane MRL-niveau bevatten. Beter kunnen ze met hen aan de tafel zitten om de agf-consumptie te verhogen", besluit Baljeu.

Een soortgelijke reactie komt uit de hoek van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL): "In veruit de meeste metingen door de VWA blijven de gevonden residuen ver onder de toegestane wettelijke norm. Dat de volksgezondheid niet in gevaar was blijkt ook uit het feit dat de VWA geen maatregelen heeft genomen."

Milieudefensie en consorten misbruikt de metingen volgens het CBL om de consument ten onrechte angst aan te jagen. "In het rapport 'Weet wat je eet' wordt de conclusie getrokken dat producten met wettelijk toegestane resten van gewasbeschermingsmiddelen giftig zijn. Iets dat de consumptie van groenten en fruit - en dus de gezondheid - niet ten goede komt."