Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

FloraHolland start Tradepark in Duitsland

FloraHolland start begin 2011 als pilot een Tradepark in Bremen in Duitsland. FloraHolland neemt dit initiatief namens Florilog, een samenwerkingsverband in de Nederlandse sierteeltsector. In het Tradepark in Noord-Duitsland worden vooral logistieke diensten ondergebracht. Bij de ontwikkeling van dit logistieke centrum werkt FloraHolland nauw samen met aanvoerders, exporteurs en de logistieke dienstverleners. Doel is dat het Tradepark gaat bijdragen aan versterking van de internationale positie van de Nederlandse sierteeltsector.

Tradepark Bremen wordt een internationaal centrum, waar vooral logistieke diensten een plek krijgen. De ontwikkeling is een antwoord op de geografische verschuivingen in de productie van sierteeltproducten en de continue behoefte aan efficiency in logistieke stromen binnen Europa. De ontwikkeling van een internationaal Tradepark sluit aan op de aanbevelingen uit een onderzoek van Florilog waarin de internationale positie van de Nederlandse sierteeltsector is onderzocht. Daarin is onder andere geconcludeerd dat een slagvaardige, internationale benadering nodig is. De conclusies van de Commissie Nijkamp onderschrijven deze stelling, wat het belang van dit initiatief onderstreept.

Bremen internationaal knooppunt

Bremen is internationaal een aantrekkelijk knooppunt. Naast de gunstige ligging nabij een groot productie- en consumptiegebied vormt Bremen een belangrijk internationaal logistiek knooppunt voor sierteeltproducten in Europa. De ontwikkeling van een Tradepark in Duitsland verlaagt geografische beperkingen, bevordert internationale handelscontacten en speelt in op maatschappelijke bewegingen als 'local for local' en duurzaamheid. Tradepark Bremen kan het Nederlandse sierteeltcluster logistieke optimalisatie, verlaging van de ketenkosten en versterking van het assortiment opleveren.

Samenwerking belangrijk

Het succes van het Tradepark wordt bepaald door de samenwerking tussen FloraHolland haar aanvoerders, klanten en de logistieke dienstverleners. Die samenwerking is belangrijk voor een optimale werking van het internationale Tradepark, dat pas goed functioneert als krachten en kennis van sectorpartijen effectief worden gebundeld. In de komende maanden worden organisatie en werkwijze van het toekomstige Tradepark verder uitgewerkt. De pilot in Bremen moet helder maken welke bijdrage Tradeparks als deze concreet leveren aan de verdere ontwikkeling van de internationale marktpositie van het Nederlandse sierteeltcluster.

Over Florilog

Florilog is het samenwerkingsverband tussen de branchevereniging van de groothandel in bloemen en planten (VGB), de branchevereniging van de sierteeltvervoerders (VSV) en FloraHolland. De stichting Florilog heeft tot doel het bevorderen van de logistiek van de Nederlandse sierteeltsector door vernieuwing op het gebied van ketenlogistiek in de internationale sierteeltsector. De stichting Florilog is in 2006 opgericht en ontstaan vanuit een gezamenlijk initiatief van FloraHolland, handel en vervoerders. Binnen Florilog investeren de verschillende deelnemers gezamenlijk in logistieke ketenprojecten en logistieke keteninitiatieven.

Bron: FloraHolland
Publicatiedatum: