Tholen - De import van verse kruiden uit Israël gaat bij Arava Holland het hele jaar door. Wel lag het volume deze zomer op een lager niveau dan vorig jaar door de warme weersomstandigheden waarmee Israël te maken heeft gehad. "Maar de markt moet nu richting de feestdagen weer gaan aantrekken", vertelt Piet Bouma van Arava Holland.


Het verzendklaar maken van de ULD's in de loods van Arava voordat het product naar het vliegveld gaat

Israël kende een warme zomer - vorige week was er nog een hittegolf - en daardoor is het Israëlische exportseizoen wat vertraagd. "Voorgaande jaren had ik het drukker rond deze tijd. Ik denk dat de aanvoer 10 tot 20% minder is. Zo is de import van bieslook is heel moeilijk geweest. Het 'bulkseizoen' moet nu een beetje los gaan barsten. Wij hebben de productie in Israël weer uitgebreid, waardoor we in elk geval aan de vraag kunnen voldoen."


Basilicumteler Jordan River

Op de vraag of de Israëlische import veel concurrentie ondervindt van de import uit landen als Peru en Kenia, antwoordt de handelaar: "Je hebt er wel concurrentie van, zeker in het zomerseizoen, als ook in Europa zelf wordt geteeld. Dat is nu zo goed als afgelopen en kwalitatief staat Israël boven de andere niet-Europese productiegebieden. Alleen werken zij prijstechnisch goedkoper."


Sommige kruiden groeien ook in de buitenlucht

Voor meer informatie:
Piet Bouma
ADS Arava-Holland BV
Klappolder 121
2665 LP Bleiswijk
Tel: 010-4337471
Fax: 010-4337461
www:arv.co.il