Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Aandelen Chiquita en Dole gedaald door verwachte winstval

Tholen – Volgens de Amerikaanse analiste Heather Jones van BB & T Capital Markets zullen Chiquita Brands Int. en Dole Food Co. waarschijnlijk geconfronteerd worden met een winstverlaging als gevolg van de grote voorraden en de zwakke vraag vanuit de markt en de daardoor lagere prijzen in 2011. Volgens een onlangs vrijgegeven rapport is de hoge bananenproductie in de grote groeiregio’s zoals in Afrika en Latijns-Amerika verantwoordelijk voor de lagere prijzen. Er is volgens Jones te veel aanbod en te weinig vraag en daardoor heeft ze de waardebeoordeling van aandelen Chiquita en Dole naar beneden bijgesteld en de winstverwachting voor 2011 verlaagd. De waarde van de aandelen van beide bedrijven zijn dit jaar met ruim 25% in waarde gedaald.

De bananenmarkt is een jaar na de recessie en de door een koude winter verminderde vraag een zorg voor de sector en bovendien hebben de sterke Latijns-Amerikaanse valuta's, zoals de Costa Ricaanse colon, de kosten voor de importeurs in Europa en Amerika verhoogt. Stijgende kosten zullen de grote multinationale ondernemingen dwingen in de kosten te snijden.

De mondiale bananensector is in beweging en vertoont volgens Jones veel onzekerheid, behoudens weersinvloeden en of andere factoren die de productie zullen verminderen zal er volgend seizoen teveel fruit zijn, aldus Jones. Dat fruit zal op de meer handels georiënteerde markten eindigen en gezien de verminderde vraag zullen de prijzen onder druk staan en de handel zal verlies genereren en ik geloof dat er eind 2011 significant minder productie zal zijn, voegde Jones er aan toe.

Publicatiedatum:
Auteur:
©