Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Project 'Nieuwe bio-fruitrassen' PPO-Fruit

Nederlandse en Duitse pilots voor nieuw biologisch appelras

Binnen het project 'Nieuwe biologische fruitrassen' van PPO-Fruit zijn winter 2009/2010 twee appelrassen en twee perenrassen geselecteerd voor verder onderzoek. Met één appelras gaan in Nederland en Duitsland biologische pilots van start, in Nederland op verschillende gronden: zand, rivierklei en zeeklei. Met de selectie van de rassen en het initiatief tot aanplanten van één van de appelrassen is een belangrijke doelstelling van het project gerealiseerd.

Belangrijkste criteria bij de selectie van de rassen waren:

* goede productie;
* goede gewasgezondheid, met name schurft;
* een lang afzetseizoen door goede bewaarbaarheid, in ieder geval tot april;
* goede smaak.

Smaakvol, stevig en sappig

Op dinsdag 31 augustus waren Nederlandse biologische pitfruittelers in Randwijk uitgenodigd om de onderzoeksresultaten van het project 'Nieuwe biologische fruitrassen' te bespreken met onderzoeker Bertus Meijer van PPO-Fruit en de begeleidingscommissie. De bomen van de geselecteerde rassen werden bekeken en besproken en men kon de vruchten van de oogst 2009 proeven van één van de appelrassen. Deze appels (onder ULO bewaard tot begin augustus 2010) bleken nog zeer goed van smaak, zeer stevig en sappig. Ook het uiterlijk van de vruchten was nog goed.

Afstemmen Nederlandse en Duitse pilot

Van dit appelras zijn in de winter van 2011-2012 bomen beschikbaar voor het aanplanten van pilots. Omdat ook in Duitsland plannen bestaan om dit ras in een biologische pilot aan te planten is afgesproken de pilots tussen Nederland en Duitsland op elkaar af te stemmen. Daartoe organiseerde de studiegroep 'Nieuwe Rassen' van het bedrijfsnetwerk Fruitteelt en Druiventeelt half oktober voor geïnteresseerde telers een mini-excursie naar het Duitse Klein Altendorf/Ahrweiler. Raseigenaar, telers, voorlichting en onderzoekers hebben daar de teelt bekeken en informatie uitgewisseld.

Vier Nederlandse pilots

Het streven is om in Nederland op vier locaties een pilot met dit appelras aan te planten. Er is een voorkeur voor aanplant op verschillende grondsoorten (zand, rivierklei, zeeklei). Verder wil de projectgroep telers begeleiden door voorlichting te geven vanuit kennis die is opgedaan in Randwijk en Ahrweiler.

Contact informatie: Bertus Meijer, PPO van Wageningen UR

Bron: BioKennis
Publicatiedatum: