Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
arbeidskosten stijgen sterk door uitstroom naar bouw

Opmerkelijk jaar voor Chileense fruitsector

Tholen – Volgens Ronald Bown, voorzitter van de Chileense exporteursvereniging ASOEX, is er in het afgelopen jaar in Chili veel veranderd. Zo is in de hardfruitsector Antonio Walker gekozen tot de nieuwe voorzitter van Fedefruta, de Chileense fruittelersvereniging. In de afgelopen maanden is het Chileense Citrus comité opgericht wat binnen de ASOEX een plek naast soortgelijke aan de ASOEX gelieerde commissies als voor blauwe bessen en asperges krijgt.

In een andere Chileense fruittak is het nieuws in 2010 dat granaatappels en baby kiwi's goedkeuring hebben ontvangen voor de export van het Amerikaanse ministerie van Landbouw. Volgens Bown, die sprak op een Chileense fruitteeltconferentie, heeft Chili ook een nieuwe president gekregen. Sebastian Pinera vertegenwoordigt een verschuiving van de twee decennia gevoerde centrum linkse politieke voorkeur naar centrum rechts en dat betekent voor de landbouw dat de Chileense telers zullen worden aangemoedigd om binnen een eerlijke interne concurrentie en in samenwerking tussen de overheid en de fruitsector rendementsdoelen na te streven.

Bown merkte ook op dat Chili de vijfde grootste aardbeving van de wereld geschiedenis heeft doorstaan op 27 februari en dat ondanks sombere berichten uit de sector Chili de dag na de ramp al weer fruit exporteerde en in het algemeen is de natie ook snel hersteld van de aardbeving.

De reputatie van Chili voor positieve actie werd deze maand versterkt bij de redding van 33 Chileense mijnwerkers na een verblijf van meer dan twee maanden onder de grond in de buurt van de fruit producerende streek bij de stad Copiapo. Verder vieren ze in Chili in 2010 de 75e verjaardag van ASOEX en de 25ste verjaardag van Fedefruta.

Chileense fruittelers zullen dit seizoen met een 30 procent stijging van de arbeidskosten geconfronteerd worden, omdat veel agrarische werknemers zijn verhuisd naar de bouw om het land weer op te bouwen na de aardbeving en aldus Walker van Fedefruta: "De Chileense telers zullen de verhoogde productiekosten alleen kunnen compenseren door alleen de allerbeste kwaliteit fruit te verschepen en het te verkopen tegen de hoogste prijzen."
Publicatiedatum:
Auteur:
©