Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Fruittelers werken aan gezamenlijke duurzame aanpak fruitmot

Dertig fruittelers in de provincie Utrecht werken aan een duurzame bestrijding van fruitmot in appel en peer. Dit gebeurt in samenwerking met Bio Fruit Advies, LaMi, het Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden en Telen met toekomst. De telers passen vooral feromoonverwarring en virussen op hun bedrijf toe. Dit leidt tot een residuvrije en milieubelastingvrije bestrijdingsstrategie van fruitmot.

Het project voor een duurzame aanpak van fruitmot is drie jaar gelden opgestart in Utrecht onder de vlag van LaMi. Jaarlijks wordt aan het begin van het seizoen een zo milieuvriendelijk mogelijke bestrijdingsstrategie opgesteld door teeltadviseur Marc Trapman van Bio Fruit Advies in overleg met Herman Helsen van PPO Fruit.



De basis voor de strategie van 2010 is het toepassen van feromoonverwarring waarbij een lokstof zorgt dat de mannetjes van de fruitmot geen vrouwtjes kunnen vinden voor de bevruchting. In Nederland zijn RAK 3 en Exomone C toegelaten als feromoon. Binnen het LaMi-project hebben de telers ontheffing gekregen voor de toepassing van het nieuwe feromoon lsomate CLR. Dit middel is al wel toegelaten in Belgiƫ, maar in ons land loopt de toelatingsaanvraag nog.

Klik hier voor het volledige verslag van het project.

Bron: Telen met Toekomst, oktober 2010

Publicatiedatum: