Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Binnen 5 jaar verdwijnen er 500 supermarkten"

Waar tot voor kort voor supermarktorganisaties het toevoegen van winkels hoogste prioriteit had, is nu sprake van een omgekeerde beweging. Er wordt met een kritische blik gekeken naar de kwaliteit van het vestigingspunt en als dat niet aan de criteria voldoet, wordt het simpelweg gesloten, meldt Distrifood. Branchekenner Hans Franck verwacht dat er binnen nu en 5 jaar zo'n 500 supermarkten zullen worden gesloten, al zal een deel daarvan worden gereloceerd.

Deze ontwikkeling is een rechtstreeks gevolg van de druk op de marge en het overschot aan vierkante meters. Het leidt bij vrijwel alle ketens tot een rationalisatieproces, waarbij winkels afgestoten worden of zelfs gewoon op slot gaan. Verkoop is niet aan de orde, omdat er geen andere partij is die ze voor een acceptabele prijs wil overnemen. Tot voor kort golden de discounters Aldi en Lidl als kopers van vestigingspanden, maar ook die prijsvechters leggen tegenwoordig een kritische houding aan de dag.

Franck denkt dat vooral veel fullservicesupers die in een sterk concurrentieveld opereren, onder een bedrijfsoppervlak van 1200 vierkante meter zitten en onvoldoende parkeergelegenheid hebben het op termijn niet zullen redden. Deze winkels zouden in principe geruild of verkocht kunnen worden, maar een herverdeling van de markt op die wijze is volgens Frank niet zonder gevaar. "Het zou wel eens de aandacht kunnen trekken van de Nederlandse Mededingingsautoriteit. En ik sluit niet uit dat die instantie vervolgens gaat ingrijpen."

bron: Distrifood,
Publicatiedatum: