Dan heeft de sjalot het wat gemakkelijker in de tropen. De sjalot wordt hoofdzakelijk vegetatief geteeld. Dat wil zeggen: van bol naar bol. Het klimaat heeft minder invloed op de ontwikkeling van het gewas. Als gevolg daarvan is de sjalot jaarrond beschikbaar. Waar wij de ui dus als een basisproduct zien, geldt dat in de tropen voor de sjalot. Even ter vergelijking: in West-Europa eten we gemiddeld 75 gram sjalotten per jaar (met uitzondering van de Fransen), in Thailand 3,5 kg per persoon. Dat is bijna 50 keer zoveel.
Verschillen de Europese van de tropische sjalotten?
Jazeker. In de tropen kunnen sjalotten in sommige periodes al binnen 50 dagen worden geoogst. In West-Europa is de gemiddelde teeltduur 120 tot 140 dagen.Dat verschil in teeltduur heeft consequenties voor de bewaarbaarheid. Als een gewas snel groeit, dan is het minder lang houdbaar, zo is de algemene regel. Dat geldt ook voor de sjalot. Tropische sjalotten zijn slechts enkele maanden houdbaar. Erg is dat niet, omdat de sjalotten meestal al binnen enkele weken worden geconsumeerd. Nadeel is wel dat vanwege de slechte houdbaarheid vaak wel tot 50% van de oogst verloren gaat. Om die reden worden in de tropen sinds kort ook sjalotten uit zaad geteeld. De productiviteit ligt in dat geval hoger, vanwege de ziektevrije start, en de houdbaarheid is beter.
Bron: Sjalot.nl