Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
radijs, selderij, uien en duizendblad al ingrediënten in oude medicijnen

Tweeduizend jaar oude Griekse pillen in scheepswrak

DNA-onderzoek heeft de samenstelling aan het licht gebracht van Griekse pillen die gevonden waren in een scheepswrak. Radijs, selder, wilde ui, eik, kool, luzerne, hibiscus en duizendblad. Dat zijn enkele van de ingrediënten in medicijnen die de oude Grieken gebruikten. Ze zijn dankzij DNA-analyse geïdentificeerd in resten van verrassend goed geconserveerde Griekse pillen die in 1989 gevonden waren in een scheepswrak voor de Italiaanse kust. Het schip moet rond 130 voor Christus gezonken zijn, en vervoerde een lading glaswerk en medicijnen naar Italië. Dat meldt New Scientist.

Er was al een en ander bekend over de samenstelling van Griekse medicijnen, dankzij auteurs als Galenus van Pergamon. Nu is er voor het eerst ook ‘materieel bewijs' dat de juistheid van de oude recepten bevestigt.

Een verrassing is de aanwezigheid van zonnebloem-DNA in sommige medicijnen. Tot nu toe werd gedacht dat de zonnebloem vóór de tijd van Columbus alleen in Amerika voorkwam. Het valt echter nog niet uit te sluiten dat de stalen gecontamineerd zijn nadat ze uit de zee zijn gehaald, en dat het dus om recent zonnebloem-DNA gaat. 
Publicatiedatum: