Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Eerste TVC-dag op 15 december

“Na de opstartfase is het nu tijd om actie te gaan ondernemen”

Tholen – In december trapt Telers Vereniging Conference (TVC) officieel af met de eerste algemene ledenvergadering. TVC is ontstaan nadat eind 2009 verontruste perentelers gezamenlijk zijn gaan brainstormen over de mogelijkheden voor de verbetering van Conference. "Het areaal voor Conference peren breidt zich sterk uit en om eenzelfde afzetdrama als bij de appelen als Elstar en Jonagold te voorkomen is een belangenbundeling aan de telerskant noodzakelijk", aldus Cock van Bommel van TVC. Er werd besloten een vereniging op te richten met steun van zowel Nederlandse als Belgische perentelers. "Inmiddels hebben 400 sympathisanten zich aangemeld en we hopen allen binnenkort ook als lid van TVC in te kunnen schrijven."Momenteel werken drie werkgroepen aan de uitwerking van een plan dat begin december wordt verstuurd aan de leden. De drie onderdelen betreffen marktinformatie, promotie en afzetbevordering. Cock laat weten dat vooral de verschaffing van heldere marktinformatie een belangrijk speerpunt is. "We willen de telers niet alleen de actuele situatie omtrent aanvoer en prijzen schetsen maar compleet en helder beeld geven, ook voor de lange termijn over voorraden, import en acties zodat telers betere prijzen kunnen maken." Volgens hem gaat hier veel tijd inzitten maar het is dan ook van belang om meer openheid en transparantie over de afzet te creëren.

Andere thema’s zijn promotie en afzet in het algemeen. De teelt van Conference is in tegenstelling tot de hoofdrassen bij appelen rendabel geweest dat tot een forse uitbreiding van het areaal heeft geleid. Omdat het aanbod blijft groeien en de export meer onder druk is gekomen is er een goed plan nodig om de marktsituatie voor Conference zo gezond mogelijk te houden. Naast kwaliteitsbewaking en meer visie en sturing op marktgericht aanplanten van Conference zal het (gezamenlijke) promoten in alle markten en ontwikkeling van nieuwe markten in het bijzonder een belangrijk onderdeel worden van het programma. "Natuurlijk bekijken we daarbij wel wat een organisatie als GroentenFruitBureau doet en hoe wij daar aan bij kunnen dragen", aldus Cock. Volgens hem zijn er genoeg acties mogelijk zoals bijvoorbeeld elk jaar de happening rond de eerste Hollandse Nieuwe.

De werkgroep Afzet ontwikkelt bijvoorbeeld een werkplan om telers bij te staan bij de verkoop van hun Conference peren. “We willen telers informeren over hoe te onderhandelen om een goede prijs te krijgen voor hun product door bijvoorbeeld verkooptrainingen te gaan aanbieden”, vertelt Cock. "Daarnaast is het misschien mogelijk om kleine telersgroepen op te zetten die elkaar kunnen informeren over afzetmogelijkheden en inspelen op prijsontwikkelingen. Aan het organiseren van verkooptrainingen voor telers wordt ook serieus nagedacht.Overigens richt TVC zich niet uitsluitend tot de telers maar worden ook veilingen en handelshuizen direct betrokken bij de ontwikkelingen. De TVC-dag vindt plaats op 15 december in restaurant de Betuwe in Tiel. Naast de algemene ledenvergadering zullen er interessante lezingen zijn, wordt er een bedrijvenmarkt georganiseerd en wordt de dag afgesloten met een maaltijd. "Het oprichten van de vereniging is boven verwachting verlopen en we kunnen dan ook niet wachten om de plannen daadwerkelijk uit te gaan voeren", besluit Cock.

Voor meer informatie:
www.telersvereniging-conference.nl en www.telersvereniging-conference.be