Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
schurftresistent ras ondergeschoven kindje

"Dalinco zal zonder goede marketing nooit groot worden"

Dalinco, een van de appelrassen die Inova Fruit op haar pilots had staan naast o.a. Rubens, Wellant en Junami lijkt van het toneel verdwenen. Boomkwekers laten aan Fruitteelt weten dat er slechts vijf hectare Dalinco in Nederland staat, voornamelijk op biologische teeltbedrijven. Waarom Inova Fruit nu juist het schurftresistente ras niet heeft geïntroduceerd is nooit duidelijk geworden.

Een negatief punt lijkt is het feit dat Dalinco meerdere keren doorgeplukt moet worden. Dit geldt echter voor veel van de nieuw geïntroduceerde appelrassen. In de beginjaren waren er problemen met kanker maar daarna zijn er wel gezonde bomen gemaakt. In een bepaald jaar kwamen volgens boomkweker Jacques Botden van Botden & van Willegen de vruchten in de pilot niet goed op kleur. Redenen voor Inova Fruit om de stekker er uit te trekken. De kweker, alsmede teler Hein van Kekem zijn van mening dat het ras misschien toch wat te vroeg is afgeserveerd. De teler, die zelf 800 Dalinco-bomen heeft staan, vertelt Fruitteelt dat de ziektegevoeligheid minimaal is, alleen is er wat gevoeligheid voor meeldauw.

CAF-fruitteelvoorlichter Joris Wisse benadrukt dat gezien de maatschappelijke discussie in relatie tot gewasbescherming het toch een interessant ras is voor de fruitteelt.
Allen zijn het met elkaar eens dat met het ontbreken van goede marketing het ras nooit groot zal worden. Botden: "De mensen die hem kennen, gaan wel meer planten, maar de appel is niet bekend."

Bron: Fruitteelt 
Publicatiedatum: