Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

CO2-voetafdruk berekenen met webapplicatie van Royal Haskoning

Advies- en ingenieursbureau Royal Haskoning heeft een webapplicatie op de markt gebracht waarmee bedrijven inzicht krijgen in de hoeveelheid CO2 die ze uitstoten. Met de Carbon Tool kunnen ze niet alleen geld besparen, maar maken ze tevens een grotere kans op nieuwe projecten. Steeds meer partijen nemen de CO2-voetafdruk immers als maatstaf bij het verlenen van opdrachten.

De Carbon Tool van Royal Haskoning is een op maat gemaakt instrument dat zich onder meer richt op de CO2-uitstoot van gebouwen, materialen, energiegebruik en transportmiddelen. Een persoonlijke, beveiligde webapplicatie zorgt ervoor dat de gegevens overal zichtbaar en benaderbaar zijn. Door de koppeling van de tool aan Ecoinvent, een database voor CO2-gegevens en andere milieudata, is het bovendien mogelijk om de CO2-uitstoot te bepalen voor de meest ingewikkelde productieketens.

Het inzichtelijk maken van de CO2-uitstoot is de eerste stap voor effectief carbon management. Zo kan een bedrijf er bijvoorbeeld voor kiezen om energie te besparen, technologische processen efficiƫnter te maken of duurzame energiebronnen te gebruiken.

Steeds meer bedrijven nemen het initiatief om producten en de totstandkoming ervan zo duurzaam mogelijk te maken, en ze stimuleren ook leveranciers om duurzame producten te leveren en een duurzame bedrijfsvoering te voeren. Zo heeft ProRail de CO2-prestatieladder ontwikkeld. In de praktijk komt dit erop neer dat hoe meer een bedrijf zich inspant om CO2 te reduceren, hoe groter de kans op gunning van een opdracht door ProRail is. Ook andere partijen, waaronder Rijkswaterstaat, de Rijksgebouwendienst en Schiphol, gaan met een CO2-prestatieladder werken. Ook lagere overheden zullen in het kader van het duurzaam inkoopbeleid rekening gaan houden met de CO2-uitstoot van bedrijven.

Meer informatie: Carbon Management Desk

bron: Royal Haskoning, 16/10/10 
Publicatiedatum: