Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
in eerste acht maanden 2010

Hollandse groenten- en fruitexport stijgt met 8%

De uitvoer van verse groente en fruit van Nederlandse origine (exclusief uien en industriegroenten) is in de eerste acht maanden van 2010 met 8% gestegen in vergelijking met dezelfde periode in 2009. Dit blijkt uit de exportcijfers van PT/KCB.
In januari t/m augustus 2009 bedroeg de uitvoer 1.483 miljoen kg, in januari t/m augustus 2010 was dat 1.602 miljoen kg. Er is vooral meer peer (+86%), tomaat (+7%), peen (+20%) en witte kool (+13%) geëxporteerd dan vorig jaar. Er is minder appel (-10%), aardbei (-6%) en courgette (-4%) uitgevoerd.

Bij een vergelijking van januari t/m augustus 2010 met januari t/m augustus 2009 komt het volgende naar voren:
  • De uitvoer naar Duitsland is 6% gestegen, van 610 naar 648 miljoen kg. Er is meer glasgroente, peer, sluitkool, prei en courgette naar Duitsland gegaan, maar minder appel en ijsbergsla.
  • De uitvoer naar het Verenigd Koninkrijk is met 8% toegenomen, van 238 naar 256 miljoen kg. Er is meer peer, paprika, tomaat, komkommer en appel naar het VK uitgevoerd, maar wel minder champignon, ijsbergsla, aardbei, sluitkool en aubergine dan vorig jaar.
  • De uitvoer naar Rusland: sinds 17 mei accepteert Rusland formeel geen keuringscertificaten van het KCB meer. De registratie van de uitvoer naar Rusland wijkt vanaf dat moment sterk af van die in de voorgaande jaren. In augustus is het KCB begonnen om de export naar Rusland zonder KCB-certificaat (vanaf 1 juli) in kaart te brengen, waardoor er weer een volledig beeld van de uitvoer beschikbaar komt.
  • De uitvoer naar Frankrijk is 18% gestegen, van 90 naar 107 miljoen kg. Er is meer tomaat, champignon, peen, witte kool en hard fruit naar Frankrijk gegaan.
  • De uitvoer naar Zweden is met 14% toegenomen, van 69 naar 79 miljoen kg. Er is meer tomaat, ijsbergsla, komkommer, aubergine en hard fruit naar Zweden uitgevoerd, maar minder champignon en peen.
  • De uitvoer naar Tsjechië is 10% gedaald, van 41 naar 37 miljoen kg. Er is minder komkommer, paprika en tomaat naar Tsjechië uitgevoerd, maar wel wat meer peen, sluitkool en hard fruit.
  • De uitvoer naar België is met 9% afgenomen, van 36 naar 32 miljoen kg. Er is meer peer, peen en champignon naar België gegaan, maar wel minder komkommer, appel en tomaat.
Bron: Productschap Tuinbouw, www.tuinbouw.nl
Publicatiedatum: