Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Julian Santegoeds (Wijnen Paprika's) waarschuwt Rabobank voor sectorbeleid

Rabo kijkt verder dan kilo's bij investeringen in glastuinbouw

Tholen - Financieel directeur Julian Santegoeds van Wijnen Paprika's en Dirk Duijzer van Rabobank Nederland gingen tijdens de Horti Fair in op de financiële aspecten die om de hoek komen kijken bij nieuwe glastuinbouwlocaties. Wijnen Paprika's voorziet in het nieuwe glastuinbouwcomplex in het gebied Californië (Grubbenvorst) een paprikateeltbedrijf van 56 hectare. Hiervan ligt nog 24 hectare in het verschiet. "Het is nu niet legitiem om over uitbreiding te praten, maar we moeten wel naar de lange termijn kijken en niet alleen naar volgend jaar. Willen we aardwarmte optimaal laten renderen, moeten we ons areaal gaan uitbreiden", vertelde Santegoeds.


Dirk Duijzer en Julian Santegoeds

"Wel zijn we ons nog meer dan voorheen bewust dat we afzet moeten hebben voor onze producten", vervolgde Santegoeds. Dit seizoen koos het paprikabedrijf bewust voor een kwaliteitsras, waarmee weliswaar lagere producties worden gehaald. "Doordat we verbonden zijn aan een afzetorganisatie moeten we als groot bedrijf binnen een collectief opereren. Dat wringt weleens. Toch zien we dat onze afzetorganisatie hierin beweegt. We willen als bedrijf graag een 'gezicht' zijn voor de retailer. Maar dat realiseer je niet in het eerste jaar. Ik hoop dat de Rabobank ons die ruimte geeft om die weg in te slaan. Men krijgt weleens het gevoel dat Rabobank een sectorbeleid voert. Zo zijn de solvabiliteitseisen van nieuwbouw dusdanig hoger het overnemen van een bestaand bedrijf", hield Santegoeds de Rabo-topman voor.

Duijzer blikte op zijn beurt terug naar de jaren 2004 tot 2008 waarin de bank grote volumes heeft gefinancierd. "We hebben gezien dat dit een weg is, die we niet willen voortzetten. We kijken nu naar andere aspecten dan kilo's. Zo vinden we duurzaamheid veel belangrijker dan je dood concurreren op de vierkante meter. Daarom hebben we ook een aardwarmtefonds opgericht." Overigens verdedigde Duijzer het beleid van schaalvergroting in de genoemde jaren wel. "Door de investeringen is het kassenbestand en energiebeleid gemoderniseerd. Als dat bestand ouder was, had Nederland niet zo'n positie gehad als het nu wel heeft. Maar bedrijven die willen nieuwbouwen moeten nu een buffer hebben, anders krijgen we elke twee jaar een crisis."

Duijzer riep tenslotte telersverenigingen op om afspraken met de markt te maken, bijvoorbeeld in een franchise-model. "Telersverenigingen die alleen gericht zijn op het binnenschuiven van GMO-subsidies, en die zijn er in het verleden geweest, hebben totaal geen meerwaarde!"