Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Europa zal echt moeten gaan veranderen"

Fruitmultinationals sluiten Costa Ricaanse faciliteiten

Tholen - Deze week werd bekend gemaakt dat twee multinationals in de verssector een aantal faciliteiten in Costa Rica hebben gesloten. Zo blijkt uit een lokale krant dat The Standard Fruit Company, een Costa Ricaans bedrijf in handen van Dole de containerwerf in Limón heeft gesloten en kondigde Fresh Del Monte de beëindiging van een meloenplantage in Filadelfia aan. Ook zouden zij hebben medegedeeld dat er in de toekomst nog meer sluitingen zullen volgen. Reden hiervan is de dalende dollarkoers en de lagere productie.

Een importeur van meloenen uit Costa Rica vertelt dat het land, maar ook Brazilië, sterk in ontwikkeling is. "De productiekosten zijn er gestegen, de lokale markt groeit, de lonen liggen hoger en de valuta is sterk, waardoor de kostprijs voor de producten uit deze landen steeds duurder wordt" Volgens hem is Europa niet bereid een hogere prijs te betalen waardoor men genoodzaakt is de minst rendabele producties te sluiten.

De importeur voegt hieraan toe dat we hier in Europa zullen moeten veranderen als we willen dat de export van onder andere meloenen, bananen en ananas in stand blijft. "Uiteindelijk zal de consument meer moeten gaan betalen en het is de vraag of men hiertoe bereid is." Hij verwacht dat sluiting van een meloenplantage nog geen directe gevolgen zal hebben voor de beschikbare volumes op de Europese markt, gezien het grootste gedeelte wordt afgezet aan de Verenigde Staten.

Ook een collega-handelaar deelt deze mening. "Costa Rica begint een steeds duurder productieland te worden. De lonen zijn niet meer hetzelfde als tien jaar geleden en ook heeft het land veel meer aandacht gekregen voor kwaliteit, voedselveiligheid en certificeringen. Europa wil meer zekerheden en stelt strengere eisen maar wil hier niet meer voor betalen." Hij verwacht dan ook dat als er niets verandert er meer sluitingen zullen volgen.