tegenvallende oogsten stuwen prijzen fruit en aardappelen

Voedselprijzen opnieuw gestegen

De voedselprijzen zijn in augustus opnieuw gestegen. De producentenprijzen van voedingsmiddelen lagen 7,5 procent hoger dan in dezelfde maand vorig jaar. Bij de consumentenprijzen bedroeg de stijging 1,4 procent. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek donderdag bekendgemaakt.

De prijzen voor producten als graan, mais en rijst stegen in 2007 en 2008 tot ongekende hoogten. Vorig jaar volgden scherpe dalingen, waarna de prijzen in 2010 weer begonnen te stijgen. De branden in Rusland in de zomer van dit jaar zorgen voor sterk stijgende graanprijzen. Daarnaast stuwen tegenvallende oogsten van bijvoorbeeld fruit en aardappelen de voedselprijzen verder omhoog.

De ontwikkelingen van de producentenprijzen werken uiteindelijk door in de prijzen die de consument betaalt. "De lange productie- en distributieketen van boer naar bord heeft echter een sterk vertragend effect op deze doorwerking. Handels- en vervoersmarges zorgen er bovendien voor dat consumentenprijzen een veel minder extreem verloop hebben", aldus het CBS.

Bron: Buersduivel.be

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.