Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Grootse plannen met Franse mini kiwi's

Tholen - Ze zijn kleiner dan een kumquat en net zo glad van schil als een tomaat, het zijn bessen met een eetbare groene schil en ze groeien in boomgaarden langs de rivier de Adour in het zuidwesten van Frankrijk. Het zijn kleine mini kiwi's die niet erg op de grotere harige bruine lijken die we allemaal kennen, tot je hem doormidden snijdt, dan zie dezelfde structuur van het vruchtvlees. Volgens Fabien Bec, manager van fruitcooperatie Sofruilec, die de Europese rechten voor de plant bezit en onlangs een innovatie prijs gewonnen heeft op de internationale groente- en fruitbeurs Sifel, heeft de coƶperatie plannen voor uitbreiding van de boomgaarden in Frankrijk van nu 7 hectare naar 500 hectare in 2016 met een gezamenlijke productie van 10.000 ton. Ook zijn er plannen voor mini kiwi aanplanten in Nederland, Engeland en Portugal. De 250 Franse reguliere kiwitelers oogsten nu ca, 13.000 ton kiwi's, waarbij Frankrijk de vijfde grootste producent van kiwi's is op de wereld.

Volgens Bec kunnen de mini's in Europa door de verschillende klimaten over een langere tijd beschikbaar zijn op de markt, waarbij de doelstelling is eerst op de Franse markt te opereren, maar daarna ook naar de rest van Europa en bij voldoende vraag en aanbod ook naar Azie, Rusland en Amerika te exporteren.

De aankopen van de mini kiwi's zullen volgens onderzoek een ander aankoopgedrag hebben dan die bij hun grotere neven, ze zijn zoeter en zullen door o.a. dezelfde mensen gekocht worden die ook frambozen en andere bessen kopen. Het is een echt tussendoortje met een zeer interessante prijsstelling voor ons als afzetorganisatie. Per 125 gram zullen ze verpakt en verkocht worden tussen de 2 en 3 euro.

Het nieuwe ras, Actinidia arguta, ontwikkeld door PFR in Nieuw Zeeland, heeft aantrekkelijke vruchten met een houdbaarheid van 45-90 dagen. Ze zijn niet zo lang houdbaar als de reguliere kiwi's die tot 6 maanden gekoeld kunnen worden, maar ze zijn langer houdbaar dan bessen. Volgens Bec is het een veelbelovend interessant product en volgens de telers verbetert de teelt de economische en ecologische duurzaamheid in de regio.
Publicatiedatum:
Auteur:
©