Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Opvallend veel Nederlandse peren naar Spanje uitgevoerd

In de eerste zeven maanden van 2010 is 144 miljoen kg Nederlandse peren geëxporteerd, 86% meer dan in de eerste zeven maanden van 2009. In absolute aantallen ging er vooral meer peer naar Rusland en het Verenigd Koninkrijk. De geregistreerde uitvoer naar Rusland is na 17 mei wel teruggelopen, omdat vanaf dat moment Rusland formeel geen keuringscertificaten van het KCB meer accepteert.

Opvallend is de uitvoer naar Spanje. Daar is tot en met juli bijna 9 miljoen kg naar toe gegaan, een hoeveelheid die meestal in een heel jaar nog niet gehaald wordt. Ook de uitvoer naar Denemarken is in 2010 fors hoger dan in voorgaande jaren. In de maand juli 2010 is de uitvoer niet uitzonderlijk hoog geweest, behalve in vergelijking met juli 2010, toe er nauwelijks nog peren beschikbaar waren.

Supermarktprijzen

In de afgelopen weken heeft de Conference zowel in Duitsland als in Nederland niet bij alle supermarkten in de schappen gelegen, waardoor er niet van iedere formule prijsinformatie beschikbaar is. De hoge prijzen bij Rewe in week 34 en 35 zullen de eerste peren van de nieuwe oogst geweest zijn. In de Nederlandse supermarkten is in de periode week 33 t/m week 36 veel minder omzet met Conference geweest dan in andere perioden in het jaar. Vooral Albert Heijn heeft weinig Conference verkocht in deze weken. Vanaf week 37 zijn er wel weer landelijke acties met Conference geweest, waarbij de prijs varieerde van € 0,89 tot € 1,39 per kilo.

Uitvoer uit Spanje

Spanje exporteert vooral peren naar Italië, Frankrijk, Duitsland, Rusland en Griekenland. De maanden met de meeste export zijn juli, augustus en september. Dat zijn precies de maanden waarin Nederland de minste peren exporteert.

Klik hier voor het volledige marktbeeld

Bron: Marktbeeld Peer, Productschap Tuinbouw (PT), www.tuinbouw.nl
Publicatiedatum: