Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

HZPC keert wederom 65% van de winst uit

Over boekjaar 2009/2010 heeft HZPC Holland B.V. een resultaat behaald van 3,6 miljoen euro. Evenals vorig jaar heeft de raad van commissarissen besloten om 65% van de winst ter beschikking te stellen van de certificaathouders. Dit betekent een dividend van 3,00 euro per certificaat van aandeel. Vorig jaar was het resultaat 4,8 miljoen euro en het dividend 4,00 euro.

Boekjaar 2009/2010 was een lastig jaar voor HZPC Holland B.V. De recordhoge kilogramopbrengst per hectare in Nederland zorgde voor een overaanbod van pootaardappelen. In de markt was sprake van een tweedeling. De vraag in de landen overzee was zonder meer goed. De totale Nederlandse export naar Noord-Afrika en Aziƫ steeg van 208.600 naar 283.500 ton. De vraag in de landen binnen de EU was echter beperkt. Helaas was het percentage als pootgoed verkocht lager dan normaal. Dit had ook een negatief effect op de marge van de onderneming. Daartegenover stond dat de marge die HZPC maakt op pootaardappelen geteeld buiten Nederland en vooral buiten Europa verder groeide. Algemeen directeur Gerard Backx: "Het beleid om onze rassen wereldwijd in licentie aan te bieden, maakt het resultaat van het bedrijf minder kwetsbaar".

De geconsolideerde omzet van HZPC Holland daalde met 6,7% van 227 naar 211 miljoen euro, vooral door het lagere prijsniveau van pootaardappelen. De omzet in consumptieaardappelen was met 30 miljoen euro vrijwel gelijk aan 2008/2009. Van de netto winst werd 2,2 miljoen euro gerealiseerd door de deelnemingen.

De vooruitzichten voor oogst 2010 zijn nog erg onzeker. De oogstomstandigheden zijn zodanig dat het momenteel moeilijk is een inschatting te maken van de beschikbare hoeveelheden in de juiste kwaliteit. Positief is dat de markt er gunstig uitziet. Het prijsniveau van consumptieaardappelen is in vrijwel alle afzetgebieden van pootaardappelen goed en dat zal naar verwachting zo blijven. Vooralsnog gaat HZPC uit van een redelijk tot goed jaar voor zowel de organisatie als de telers.

Publicatiedatum: