Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Win je receptenboek of kookworkshop met sterrenchef Paul van Staveren

Consumentenactie culinaire Gourmandine-aardappel in de supermarkt

Nadat de Gourmandine vorig jaar in Frankrijk de onafhankelijke consumentenprijs ‘Saveur de l’Année’ won, is deze culinaire aardappel, behorend tot het commerciële rassenpakket van Agrico, ook in de smaak gevallen bij de Nederlandse consument. Aardappelliefhebbers kunnen in oktober hun eigen Gourmandine-recept uploaden op de website www.gourmandine.info en maken kans deze terug te vinden in hun eigen Gourmandine-receptenboek. De beste inzenders winnen bovendien een workshop geleid door patron-cuisinier Paul van Staveren van het met een Michel nster bekroonde Restaurant Sonoy in aardappelhoofdstad Emmeloord."De Gourmandine heeft een stevige textuur, maar smelt evenwel op de tong. De aardappel laat zich makkelijk schillen en heeft een prettige volle smaak en mooie gele vleeskleur. De aardappel absorbeert de aroma’s van de bereidingen, zonder zijn eigen smaak te verliezen. Met al deze kwaliteiten is de Gourmandine zeer geschikt voor gratins en kook- en stoofgerechten”, aldus de Franse consumentenbelangenorganisatie Monadia. Deze verricht voor de toekenning van de ‘Saveur de l’Année’-award in samenwerking met een wetenschappelijke commissie, 18 onafhankelijke laboratoria en 9.877 consumenten meer dan 62.000 objectieve smaaktesten. Voor aardappelcoöperatie Agrico vormde deze kwalificatie een aangename steun in de rug bij de verdere opname en distributie van het ras Gourmandine in Europa.

De Gourmandine behoort weliswaar tot het commerciële rassenpakket van Agrico, maar heeft zijn oorsprong in Frankrijk. De kweker Bretagne Plants was verantwoordelijk voor de geboorte van Gourmandine uit de kruisingsouders Charlotte en Estima. De afgelopen vier jaar is de teelt van het culinaire ras voor zowel pootgoed als consumptie zorgvuldig opgebouwd. In Nederland is het ras twee jaar beproefd bij aardappeltelers en in de retail. Deze beproevingsfase is succesvol verlopen en het areaal is zowel in 2009 als in 2010 meer dan verdubbeld.

Om ook de rest van Nederland te overtuigen van de bijzondere smaakeigenschappen van de Gourmandine heeft Agrico een landelijk promotiecampagne ontwikkeld. Consumenten treffen in oktober gedurende 3 weken bij verschillende supermarktketens een actiesticker aan op de verpakking. Eenmaal thuis kunnen ze op de website www.gourmandine.info of via ‘social medium’ Hyves hun lekkerste Gourmandine-recept met de rest van Nederland delen. Honderd inzenders maken kans hun ingezonden recept terug te vinden in hun eigen Gourmandine receptenboek. De vijf allerbeste inzenders winnen bovendien een workshop voor twee personen geleid door patroncuisinier Paul van Staveren van het met een Michelinster bekroonde Restaurant Sonoy in aardappelhoofdstad Emmeloord.

Paul van Staveren was vanaf het begin betrokken bij de introductie van de Gourmandine: "Als ik terugkijk naar de scores op het testformulier dat we samen met Agrico hebben ontwikkeld, dan blijkt dat ik tijdens de eerste kennismaking in onze keuken reeds aangenaam was verrast”. In zijn restaurant heeft deze culinaire specialiteit inmiddels een onuitwisbare indruk achtergelaten. “Ik maak intensief gebruik van de Gourmandine-aardappel. In mijn keuken werk ik graag met verschillende texturen en bereidingen van de aardappel. De Gourmandine laat zich prachtig bewerken en zorgt er keer op keer voor dat ik mijn gerechten een bijzondere bite kan meegeven”, aldus Paul van Staveren.

Deelnemers aan de consumentenactie kunnen zich op website www.gourmandine.info laten inspireren door een reeks van onorthodoxe ingrediënten waarmee de Gourmandine zich uitstekend laat combineren, zoals waterbuffelmelk, aardbeien en koffie. Vorig jaar zijn wetenschappers en zeer befaamde chef-koks in het kader van het internationale foodpairing*- evenement ‘The Flemish Primitives’ namelijk via aroma-analyses op zoek gegaan naar de culinaire eigenschappen van de Gourmandine-aardappel. Om de creativiteit onder de inzenders verder aan te wakkeren heeft ook Paul van Staveren een bijzonder gerecht met verschillende
bereidingen van de Gourmandine-aardappel op de website www.gourmandine.info gezet.
Publicatiedatum: