Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

NSure wint Food Valley Award 2010

Tijdens de Food Valley Conferentie is NSure uit Wageningen uitgeroepen tot winnaar van de Food Valley Award 2010. NSure ontwikkelde een innovatieve technologie gebaseerd op metingen van genactiviteit, waarmee de kwaliteit van verse plantaardige producten objectief kan worden vastgesteld. De technologie maakt het mogelijk om het optimale oogstmoment te voorspellen en om direct na de oogst te in te schatten of een partij al dan niet langdurige bewaring kan doorstaan.

Grip op kwaliteit van appels en peren

Appels en peren worden in een korte periode geoogst en vervolgens onder speciale condities opgeslagen om jaarrond kwalitatief goed en gezond fruit te kunnen leveren. De kwaliteit van het fruit na langdurige bewaring hangt sterk af van de conditie bij inslag, die wordt bepaald door teeltomstandigheden en oogstmoment. In samenwerking met partijen uit de fruitsector (veilingen en telers) en Wageningen UR ontwikkelde NSure een innovatieve technologie, die het mogelijk maakt om het optimale oogstmoment te voorspellen.

Concrete resultaten

Naast het voorspellen van het meest geschikte oogstmoment is met behulp van de technologie direct na de oogst in te schatten of een partij al dan niet langdurige bewaring kan doorstaan. Partijen met een hoog risico kunnen direct worden afgezet of kort worden bewaard. Zo wordt de vernietiging van de oogst (jaarlijks 5 – 10 %) aanzienlijk gereduceerd. Het beperkt het financiële risico voor teler en handelaar en maakt de fruitproductie efficiënter en duurzamer. Voor de consument betekent dit optimale kwaliteit qua kleur, smaak en overige eigenschappen van het hardfruit, zelfs na langdurige opslag. “Het is voor ons ontzettend belangrijk erkenning te krijgen voor wat we doen, door het winnen van deze prestigieuze prijs. Dit zal ons helpen bij verdere groei. Ik denk dat wat we gedaan hebben, datgene is waar Food Valley om draait. De samenwerking en het vertrouwen van de Fruitindustrie, waaronder De Greenery, Veiling Zuid Limburg en Veiling Zaltbommel waren erg belangrijk“, aldus Monique van Wordragen, algemeen directeur Nsure.

Voortbouwen op de Nederlandse kennisinfrastructuur

Met de uitreiking van de Food Valley Award bekroont de stichting Food Valley het meest innovatieve initiatief binnen de voedings(gerelateerde)industrie. De jury bestond dit jaar uit: J. Maat, algemeen directeur Topinstituut Food & Nutrition (juryvoorzitter), P. Buwalda, Manager Innovation Centre Food AVEBE, A. Mensink, Director International Relations and Projects Food Valley, J. Nelissen, directeur Newtricious B.V., H. Verhagen, hoofd Centrum voor Voeding en Gezondheid RIVM en H. de Vries, voormalig VROM inspecteur. De jury beoordeelde de inzendingen van de Food Valley Award 2010 op hun innovatieve karakter, samenwerking, levensvatbaarheid en Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. “NSure is een innovatieve starter die met haar activiteiten in diverse werelddelen een toonbeeld is voor hoogwaardige export, die voortbouwt op de kennisinfrastructuur van Nederland. Een bijzondere onderneming die met recht deze innovatieprijs verdient”, aldus Jan Maat, juryvoorzitter.

NSure was één van de drie kanshebbers op de Food Valley Award 2010. De andere twee genomineerde kandidaten waren Smilde Bakery met de Zócijs, het verantwoorde saucijzenbroodje en VanDrie Group met het concept ‘Optimalisatie van dierenwelzijn en ketenefficiency in de kalfsvleesketen’.

Food Valley Conferentie

De stichting Food Valley organiseert jaarlijks de Food Valley Conferentie. Dit jaar stond de conferentie in het teken van ‘Money: Revealing Business Models in Food’. Tijdens de conferentie ontmoeten producenten van de voedingsmiddelenindustrie, kennisleveranciers en overheden uit binnen- en buitenland elkaar. Sprekers waren onder meer Cees ’t Hart, CEO van FrieslandCampina en Jonas Ridderstråle, auteur en internationaal management goeroe. Ook konden de deelnemers aanschuiven bij inspirerende en interactieve workshops en vonden er live interviews plaats met bijzondere gasten. 
Publicatiedatum: