Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Recordoogst en exportrecord Nederlandse tomaten in 2009

In 2009 hebben de Nederlandse tomatentelers een recordoogst weten te behalen en 2010 zal mogelijk een nieuw record opleveren. Helaas voor de telers ging de recordoogst van 2009 gepaard met ronduit slechte prijzen. Deze eeuw brachten de tomaten alleen in 2004 gemiddeld lagere prijzen op. Gelukkig voor de telers is het prijsverloop in 2010 een stuk beter dan vorig jaar.

Lichte daling areaal trostomaten

De groei van het tomatenareaal is ook in 2009 doorgegaan, maar niet zo sterk als in de voorgaande jaren. Het areaal trostomaten nam voor het eerst zelfs licht af. Bij het areaal losse tomaten (inclusief de specialties) zette de stijgende lijn die in 2006 begon wel verder door. De tomatenoogst viel in 2009 10% hoger uit dan in 2008. Dat is een grotere toename dan de groei van het areaal (+2%). Prijstechnisch gezien was 2009 een beroerd jaar. Sinds 2004 zijn de prijzen die telers gemiddeld voor hun tomaten ontvingen niet zo laag geweest. De recordoogst van 2009 bracht dus (bijna) recordlage prijzen op. Het prijsverloop van 2010 ziet er voor de telers beter uit, zeker bij de losse tomaten.

Exportrecord

Behalve een recordoogst leverde 2009 ook een recordexport op. Het jaar begon wat aarzelend met een lagere uitvoer in het eerste kwartaal dan in 2008, maar dat werd later meer dan goedgemaakt. Met 747 miljoen kilogram viel de export uiteindelijk 12% hoger uit. Alle belangrijke afzetmarkten, behalve Rusland, namen in 2009 meer Nederlandse tomaten af. Opvallend hierbij is de toename van de uitvoer naar de tomatenproducerende landen Frankrijk (+27%), Italië (+85%) en Spanje (+93%). Sinds een aantal jaren is het aandeel van de trostomaten in het exportassortiment stabiel. Ongeveer tweederde van de tomatenexport bestaat nu uit trostomaten.

Export in 2010

De uitvoer is dit jaar eerder op gang gekomen dan in 2009. Tot en met juli is er in 2010 11% meer Nederlandse tomaat uitgevoerd dan in dezelfde periode in 2009. In vergelijking met 2009 is de uitvoer naar de meeste landen toegenomen. De belangrijkste uitzonderingen zijn Italië (-5%), Tsjechië (-3%), België (-4%) en Rusland (-67%). In het geval van Rusland is de werkelijke omvang van de uitvoer onzeker. De geregistreerde uitvoer naar Rusland is na 17 mei ingezakt, omdat vanaf dat moment Rusland formeel geen keuringscertificaten van het KCB meer accepteerde.

Lagere prijzen, meer consumptie

Na 2007 is het percentage huishoudens in Nederland dat tomaten koopt twee jaar op rij licht gestegen. Ook de gekochte hoeveelheid en het bestede bedrag per huishouden zijn toegenomen. De gemiddelde consumentenprijs, die in de afgelopen jaren alleen maar was gestegen, daalde in 2009 met 16 cent. Uit marktonderzoek blijkt dat bijna 20% van de jonge alleenstaanden nooit tomaten koopt, terwijl deze toch als gezonde tussendoorsnack goed zouden moeten passen bij hun levensstijl. Van de oudere alleenstaanden koopt 18% nooit tomaten.

Bron: Productschap Tuinbouw, www.tuinbouw.nl

Publicatiedatum: