Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Kisten voor meermalig gebruik:

CO2-reductie bij het transporteren van groente en fruit in plaats van CO2-aflaathandel

De Stichting Initiative Mehrweg (SIM) bekritiseert uitspraken van de organisatie 'Green Packaging System', een aanbieder van kartonverpakkingen. Volgens de organisatie zou door kunststof kisten voor meermalig gebruik te vervangen door kartonverpakking de CO2-uitstoot die daarbij ontstaat met 33% kunnen worden verminderd. Een duurzaamheidsonderzoek kwam echter tot precies de tegenovergestelde conclusie. Dit onderzoek werd afgelopen jaar in opdracht van de Stichting Initiative Mehrweg uitgevoerd.

Clemens Stroetmann, gepensioneerd staatssecretaris en directeur van de stichting, becommentarieert de presentatie van het 'Green Packaging System': “De vermindering van de CO2-uitstoot bij het zogenaamde Green Packaging systeem voor kartonverpakking ontstaat niet door een van tevoren onder ecologische aspecten uitgevoerde materiaalkeuze, maar door 'aflaathandel' achteraf. Met de betaling van maatregelen voor bosaanleg in Maleisië wordt de CO2-uitstoot gecompenseerd die door productie en gebruik van wegwerpverpakkingen ontstaat. Dat is beter dan niets, maar niet goed genoeg!” Bovendien noemt hij het een grove misleiding van de gebruiker en consument om zulke aangeprezen verpakkingen als 'groen verpakkingssysteem' toe te juichen. Daardoor zou de indruk worden gewekt dat de verpakking in totaal 'groen', dat wil zeggen milieuvriendelijk is, hoewel slechts aan één, weliswaar niet onbelangrijke milieurelevante factor, namelijk de CO2-uitstoot, aandacht wordt geschonken. Andere, in totaal niet minder belangrijke parameters worden buiten beschouwing gelaten, zoals het verbruik van primaire energie, het potentieel om de ozonlaag af te breken, de bijdrage aan “zure regen” en ook aan overbemesting en zomersmog. Dit alles om de consument te misleiden, aldus Stroetmann.

Bij uitspraken over het ecologische voordeel van verpakkingssystemen die pretenderen serieus te zijn, moet echter uitdrukkelijk een totale beschouwing worden gemaakt. In het kader van een dergelijke totale beschouwing zoals de Stichting Initiative Mehrweg met het in opdracht gegeven onderzoek “naar de duurzaamheid van verpakkingssystemen voor het transporteren van groente en fruit in Europa” heeft voorgelegd, blijft het daarbij: kisten voor meermalig gebruik voor het transporteren van groente en fruit in Europa vormen totaal gezien de meest milieuvriendelijke oplossing.

Op basis van het genoemde onderzoek werd ook een milieucalculator vervaardigd die voor de gebruikers van kisten de voordelen van kisten voor meermalig gebruik voor het milieu met een paar klikken op de website van de stichting duidelijk maakt. Alle initiatieven van de kartonindustrie tot nu toe om deze resultaten in diskrediet te brengen, gaan 'aan de zaak voorbij'.

Het onderzoek „duurzaamheid van verpakkingssystemen voor het transporteren van groente en fruit in Europa“ betrok de 5 belangrijkste productielanden in haar studie (Spanje, Italië, Frankrijk, Nederland, Duitsland) en de 4 grootste afnemersmarkten (Frankrijk, Nederland, Groot-Brittannië, Duitsland). Het onderzoek en ook de daarvan afgeleide milieucalculator werd opgesteld door de afdeling die de algehele balans opmaakt voor het Fraunhofer Instituut voor bouwkunde en de leerstoel voor bouwkunde aan de Universiteit Stuttgart.

De milieucalculator inclusief uitleg en een samenvatting van het onderzoek kan in het Duits en in het Engels kosteloos op de homepage van de stichting worden gedownload via: www.stiftung-mehrweg.de

of direct naar de milieucalculator:

Duits: http://www.stiftung-mehrweg.de/calculator/Calculator_de.html
Engels: http://www.stiftung-mehrweg.de/calculator/Calculator_en.html
Publicatiedatum: