Ondervoeding is in de ouderenzorg een groot probleem dat leidt tot meer zorgkosten. Door de aangepaste maaltijd komen bewoners in gewicht aan en is de verwachting dat ze in de toekomst mogelijk minder dure dieetproducten nodig hebben.
Het pilot-onderzoek is gefinancierd door het ministerie van LNV, en opgezet samen met het ministerie van VWS. Het wetenschappelijk gedeelte van het onderzoek is uitgevoerd door Food & Biobased Research. In de zorglocaties Watersteeg in Veghel en Vita Nova in Oss van zorginstelling BrabantZorg hebben 68 deelnemers aan het onderzoek deelgenomen. Doel van dit onderzoek was om met de resultaten managers van zorginstellingen te voorzien van argumenten om het investeren in goede maaltijden te ondersteunen. Er is gekozen voor een samenwerking tussen wetenschap en praktijk, zodat de resultaten direct in de praktijk toepasbaar zijn.
De tafelaankleding in De Watersteeg voor (boven) en na (onder) het onderzoek. (Fotografie: Aida Jaber, redactie Gastvrije Zorg, B + B Vakmedianet)