Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Ouderen eten beter door een mooie maaltijd in de zorg

Bewoners van verpleeghuizen eten meer en voelen zich prettiger als ze een aangepaste maaltijd aangeboden krijgen. Dat blijkt uit een pilot-onderzoek van onderzoekers van Wageningen UR Food & Biobased Research op twee verpleeghuislocaties van zorginstelling BrabantZorg in Veghel en Oss. Minister Gerda Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft deze resultaten maandag 4 oktober in Veghel bekendgemaakt.

Ondervoeding is in de ouderenzorg een groot probleem dat leidt tot meer zorgkosten. Door de aangepaste maaltijd komen bewoners in gewicht aan en is de verwachting dat ze in de toekomst mogelijk minder dure dieetproducten nodig hebben.

Het pilot-onderzoek is gefinancierd door het ministerie van LNV, en opgezet samen met het ministerie van VWS. Het wetenschappelijk gedeelte van het onderzoek is uitgevoerd door Food & Biobased Research. In de zorglocaties Watersteeg in Veghel en Vita Nova in Oss van zorginstelling BrabantZorg hebben 68 deelnemers aan het onderzoek deelgenomen. Doel van dit onderzoek was om met de resultaten managers van zorginstellingen te voorzien van argumenten om het investeren in goede maaltijden te ondersteunen. Er is gekozen voor een samenwerking tussen wetenschap en praktijk, zodat de resultaten direct in de praktijk toepasbaar zijn.


De tafelaankleding in De Watersteeg voor (boven) en na (onder) het onderzoek. (Fotografie: Aida Jaber, redactie Gastvrije Zorg, B + B Vakmedianet)

Aangepaste maaltijdconcepten

In Veghel werd aan de bewoners een ander maaltijdconcept aangeboden, waarbij op drie niveaus veranderingen waren doorgevoerd. Met smaakvolle biologische producten (productniveau), een optimale maaltijdpresentatie (omgevingsniveau) en een goede ondersteuning aan tafel door het personeel (persoonsniveau). Voor de controlegroep in Oss veranderde er niets. In Veghel werd er daardoor 32% meer groenten, 29% meer zetmeelproducten en 76% meer appelmoes gegeten. De bewoners van de onderzoeksgroep bleven in de testfase langer aan tafel zitten en dit werd als prettiger ervaren.

Meer lichaamsgewicht

Volgens de onderzoekers is daarnaast sprake van een duidelijke trend in het lichaamsgewicht, waarbij de bewoners in Veghel 0.6 kilo aankwamen, en in Oss gemiddeld 0.4 kilo gewicht verloren. Op jaarbasis kan dat mogelijk een verschil van 6 à 7 kilo zijn. Hierdoor is er niet alleen geen sprake meer van gewichtsverlies, maar komen mensen zelfs in gewicht aan, waardoor ze in de toekomst mogelijk minder dure dieetproducten, mate van hulpvraag en zelfs mogelijk verminderd medicijngebruik nodig hebben.

Vervolgonderzoek

Minister Verburg toonde zich enthousiast over de resultaten en zegde een driejarig vervolgprogramma toe, dat ze samen met het ministerie van VWS wil laten uitvoeren. Het onderzoek zal worden uitgevoerd door Wageningen UR Food & Biobasded Research, RIVM en TNO, samen met het bedrijf Phliss. Dat onderzoek zal zich richten op de vraag of het aanbieden van een duurzaam totaal maaltijdconcept de kwaliteit van leven verhoogt en mogelijk ook financiële consequenties voor de instelling heeft.
Publicatiedatum: