Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Voor langere tijd beter weer op komst

Betere voorspellingen aardappelmarkt

Na een lange periode van wisselvalligheid lijkt er volgens de voorspellingen nu voor langere tijd beter weer op komst. Dat is een absolute noodzaak aangezien er nog veel aardappelen gerooid moeten worden. Een rondgang langs de Nederlandse teeltgebieden leert dat momenteel (begin week 40) nog geen 25% van de consumptieaardappelen is geoogst. In het Zuidoosten van Nederland hebben de weersomstandigheden minder invloed op de rooiactiviteiten als gevolg van de over het algemeen lichtere grond en vorderen de werkzaamheden gestaag. In het Zuidwesten van Nederland heeft het afgelopen weekend nog flink geregend en is het altijd nog wachten op betere omstandigheden. Ten noorden van de grote rivieren heeft het de afgelopen dagen niet veel meer geregend. En hoewel in veel gevallen de oogstomstandigheden verre van optimaal zijn, lijkt het geduld van veel telers op en wordt er zo goed en zo kwaad gerooid. Door de oogstwerkzaamheden, die overigens nog geruime tijd zullen duren gezien de snelheid waarmee er momenteel wordt gewerkt, staat het hoofd van de meeste belanghebbende niet naar handelen. Eerst de aardappelen (veilig) achter de planken hebben en dan de markt in prijstechnische zin verkennen, lijkt het devies. Aan de indicatie voor 40 mm opw. fritesaardappelen verandert met € 13,00 à € 15,00 per 100 kg af teler niet veel. In de handel voor bijv. 40 mm opw. Fontane levering november/december droog uit de schuur ligt de marktprijs tussen € 18,00 en € 20,00 per 100 kg af.

De kopers in het exportsegment kijken ook met argusogen naar de gebeurtenissen in de daghandel en op de termijnmarkt. Door de verbeterde rooiomstandigheden lijkt er enige rust in de markt te komen. De afnemers van aardappelen voor de export lijken hierdoor enigszins terughoudend met het geven van biedingen. 
Publicatiedatum: