Freshfel Europe:

Rusland is grootste exportbestemming voor EU

Tholen - Volgens Freshfel Europe is de export naar Rusland vanuit de EU van verse groenten en fruit goed voor 55% in volume van de totale agrarische export en 33% in waarde. De EU-export van tomaten naar Rusland steeg tussen 2005 en 2009 met 70%.Rusland is een zeer belangrijke bestemming voor de uitvoer van groenten en fruit uit de EU, met een sterk potentieel voor verdere groei. Sinds 2000 is de uitvoer elk jaar gestegen, zowel in volume als in waarde. Deze opwaartse trend werd in 2009 doorbroken, toen de gevolgen van de economische crisis werden gevoeld vertoonde de export van groenten een daling van 6% in volume terwijl de export van fruit bleef stijgen.

Zoals uit de grafiek blijkt toont de EU uitvoer van tomaten naar Rusland een stijging van 137,8% tussen 2005 en 2008. In 2009 was er een daling van 5,5% maar steeg de totale uitvoer naar Rusland tot 2010 met 70%. De export van groenten naar Rusland steeg met 35,7% in de periode 2005-2008. In 2009 daalde deze export met 28,6% in vergelijking met 2008.

Volgens Freshfel Europe stijgt de consumptie van groenten en fruit in Rusland, maar blijft het onder het niveau van de West-Europese consumptie en blijft het nog ver onder de door de Wereldhandelsorganisatie (WTO) aanbevolen minimale hoeveelheid van 400 gram per dag. De verwachting is dat uit het voorgaande blijkt dat de groenten en fruit verkoop in Rusland zal blijven groeien en het verbruik tussen 2008 en 2015 zou kunnen verdubbelen tot € 25 miljard per jaar.

Bron: Syngenta Seeds Vegetables Tomatoes Today- september 2010


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.