Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Miljoenen mensen leven in EU onder armoedegrens

EU-voorstel voor betere voedseldistributie voor armen

Tholen – De Europese Commissie heeft een voorstel uit 2008 aangenomen voor de verbetering van voedsel distributie voor behoeftige mensen in de EU. Het gaat om aankopen in de markt binnen de bestaande interventie mogelijkheden, waarbij de lidstaten zelf kunnen beslissen welke levensmiddelen ze gedurende drie jaar willen verstrekken. Nu worden er in de EU jaarlijks meer dan 13 miljoen mensen door liefdadigheidsinstellingen van voedsel voorzien. Het voorstel bevat een gunstig financieringsvoorstel voor de lidstaten en begrensd de jaarlijkse EU-bijdrage op 500 miljoen euro.

Het programma is volgens EU landbouwcommissaris Dacian Ciolos een concrete vorm van hulp voor de meest kansarmen in onze samenleving, waar miljoenen burgers moeite hebben om zich adequaat te voeden. Het geeft een sterke verbinding tussen consumenten en producenten en het zal niet allen de boeren ten goede komen, maar onze hele samenleving.

Het programma is niet langer beperkt tot producten die vallen onder de interventie regels, zoals oorspronkelijk ingevoerd in 1987. Nu kan in de toekomst de voedsel selectie door de nationale autoriteiten op basis van voedingswaarde gedaan worden en verder uitgewerkt en uitgereikt worden met partners uit het maatschappelijk middenveld. Momenteel nemen 19 lidstaten deel aan het programma en steunen daarmee gezinnen in moeilijkheden, gebrekkige ouderen, daklozen, gehandicapten, kwetsbare kinderen, werkende armen, migranten en asielzoekers.

Hoewel de gemiddelde levensstandaard in de EU behoort tot de hoogste in de wereld, zijn sommige mensen die hier wonen niet in staat zich adequaat te voeden. Naar schatting hebben 43 miljoen mensen armoede, wat betekent dat ze zich zelfs niet om de andere dag een maaltijd met vlees, kip of vis kunnen veroorloven.

Publicatiedatum: