Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Vergelijking glasteelt met import rammelt"

De belangenverenigingen LTO en het Productschap Tuinbouw zijn onaangenaam verrast door een publicatie in de Volkskrant waarin wordt beweerd dat het telen van groenten en fruit in kassen slechter voor het milieu is dan het importeren ervan. “Een kort door de bocht verhaal waarin uit metingen voorbarige en foute conclusies worden getrokken”, zegt Anne Gaasbeek van het Productschap Tuinbouw in Het Hele Westland.

Directeur Dick Hylkema van LTO Noord Glaskracht deelt de mening van het productschap. Hij vindt het schandalig dat een sector die er in slaagt 45% CO2-reductie door te voeren, in plaats van de 30% die met het Rijk is overeengekomen, zo ongenuanceerd negatief in het nieuws is. "Het verhaal doet geen enkel recht aan de vele investeringen in de sector die tot doel hebben het milieu te ontlasten."

CO2

De Volkskrant erkent zich te baseren op gegevens die ten grondslag liggen aan een programma dat binnen het Productschap Tuinbouw wordt gebruikt om de CO2-uitstoot te berekenen die vrijkomt bij het verbouwen van groente en fruit. Anne Gaasbeek: “Wat de Volkskrant zou moeten weten is dat CO2-uitstoot maar één duurzaamheidaspect is van wat we onder milieu verstaan. Daarop alleen kun je niet de milieubelasting van een product vaststellen. Die wordt mede bepaald door gewasbescherming, water, arbeid en vele andere aspecten.”

Tomaten

Bij de rozenteelt in Kenia zou volgens de schrijver van minder CO2-uitstoot sprake zijn dan bij de teelt van de bloem der bloemen in Nederland. Ook concludeert hij dat tomaten beter ingevoerd kunnen worden uit Spanje, in plaats van in Nederlandse kassen te worden geteeld. De krant: “De CO2-uitstoot als gevolg van transport is dan wel veel hoger, maar dat wordt meer dan gecompenseerd doordat er minder energie voor licht en verwarming nodig is.” Dick Hylkema: “Een volkomen eenzijdige benadering in een rammelend verhaal.” Anne Gaasbeek: “Een statisch oordeel.” Beiden bevreemdt het dat een kwaliteitskrant met een uitgebreide wetenschapredactie deze publicatie heeft toegestaan.

Statisch

In het verhaal moeten ook de aardbeien- en bramenteelt in kassen het ontgelden, evenals biologisch geteelde groenten en fruit. Ook in deze beschouwingen is uitsluitend gekeken naar de vermeende CO2 uitstoot. "Elk ander aspect is ook hier buiten beschouwing gelaten”, zegt Dick Hylkema. "Het helpt tuinders niet die fors geïnvesteerd hebben in duurzaamheid als de consument vervolgens hun producten laat liggen. Daarmee ontmoedig je in feite duurzaam investeren." Gaasbeek en Hylkema hekelen ook de timing van de krant. Hylkema: “Ik heb er de hand nog niet achter waarom het verhaal is gepubliceerd in een periode waarin het toch al niet goed gaat in de sector.”

Bron: Het Hele Westland
Publicatiedatum: