Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Mushrooms go Pink

Oktober is wereldwijd de internationale borstkankermaand. In Australië zullen de champignons ook dit jaar weer roze kleuren. Of beter gezegd de bekende blauwe bakjes zullen roze zijn. Een actie van de sector champignons (AMGA, Australian Mushroom Growers Association) in Australië om aandacht te vragen voor Borstkanker. Ook zal de sector een donatie van 50.000 Australische dollars schenken. Om deze actie mede te ondersteunen ontstond het idee om extra geld op te halen door een Charity Motorbike Ride te organiseren.

De stichting Mushrooms for Life in Australië heeft samen met David Tolson, zelf werkzaam in de sector, het initiatief genomen om een Charity Motorbike Ride te organiseren. Deze Ride is voorafgaand aan een jaarlijks internationaal congres welke dit jaar in Perth zal plaatsvinden en zal als kick off dienen voor de actie "Mushrooms go Pink in October". Doel van deze Ride is om aandacht te vragen voor Borstkanker en geld op te halen voor wetenschappelijk onderzoek naar Borstkanker. De donatie zal deels ten goede komen aan het ziekenhuis City of Hope in Los Angeles in de Verenigde Staten, voor het Mushrooms and Cancer Global Research Program.

MotorBike Ride Sydney-Perth

De Ride zal starten op woensdag 29 september, net buiten Sydney en eindigt dinsdag 5 oktober in Perth, een rit van ongeveer 4000 km. Een groep van 30 enthousiaste motorrijders uit de hele wereld zullen aan deze Ride meedoen, waaronder 9 Nederlanders. Alle Nederlandse deelnemers werken in de champignonsector en zijn motorfreaks die naast de fun factor ook het maatschappelijke aspect van deze Ride ondersteunen. Naast deze deelnemers hebben er in totaal 25 Nederlandse bedrijven een donatie gedaan. Bedrijven die zelf uit de champignon sector komen of met de sector te maken hebben. In Nederland krijgen 1 op de 8 vrouwen borstkanker, in Australië is dat 1 op de 11.

City of Hope research

Het ziekenhuis "City of Hope", heeft een speciale afdeling waar onderzoek gedaan wordt naar de relatie tussen champignons en de remmende werking op de groei van borstkanker. Doel van dit onderzoek is te komen tot de ontwikkeling van preventieve therapieën die gebruik maken van in de voeding voorkomende, beschermende stoffen. In 2003 is men begonnen met de eerste fase van een groots opgezet onderzoeksprogramma. De eerste testen wezen uit dat bestanddelen van de champignon in tegenstelling tot stoffen uit andere veel gegeten groenten als ui, wortel en broccoli een remmende werking hadden op het enzym aromatase. Dit enzym is mede verantwoordelijk voor het ontstaan en de groei van tumorcellen in de borst. In 2006 zijn er laboratorium onderzoeken gedaan met geïsoleerde stoffen uit de champignon. De positieve resultaten gaven aanleiding tot testen met muizen in 2007-2008. Muizen die champignons door het voer gemengd kregen bleken aanzienlijk minder borstkanker te ontwikkelen. Deze resultaten waren voor de onderzoekers reden genoeg om hun hypothese, dat het eten van champignons remmend werkt op de ontwikkeling van borstkanker, in de mens te testen. In 2009 werd er gestart met een zogenaamd interventie-onderzoek met vrouwen die een verhoogde kans hebben op het krijgen van borstkanker. Over een periode van 2 jaar zal gekeken worden of het eten van champignons door deze vrouwen inderdaad het risico op het krijgen van borstkanker verlaagt. Men verwacht de resultaten van dit onderzoek in de loop van 2011. Met hun bijdrage aan de Charity Motorbike Ride steunen ook Nederlandse champignontelers en champignon-verwerkende bedrijven dit onderzoek.

De motorrijders zijn te volgen op www.mushroomsandmotorbikes.wordpress.com.

Over MPF

Mushroom Promotion Foundation (MPF), gevestigd in Amsterdam, is in 2008 opgericht op initiatief van champignontelers in Nederland, België, Frankrijk en Spanje ter promotie van de champignon bij de consument. De Europese stichting mobiliseert en vertegenwoordigt bedrijven uit de gehele sector, van compostleveranciers tot verwerkingsbedrijven. De promotiecampagnes richten zich op het enthousiasmeren en informeren van de consument over de veelzijdigheid maar ook het voedings- en gezondheidsaspect van de champignon. De kernboodschap luidt: champignons zijn gezond, lekker en snel en gemakkelijk te bereiden. In 2010 is MPF een omvangrijke Europese promotiecampagne gestart. Onderdeel van de campagne is de website www.champignonidee.nl waar consumenten terecht kunnen voor uitgebreide informatie over en recepten met champignons en andere paddenstoelen.
Publicatiedatum: