Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Thijs Jasperse blikt terug en vooruit:

"Volop toekomst voor Nederlandse komkommer, mits we keten kort houden"

Tholen - Thijs Jasperse, onafhankelijk voorzitter van de K8, constateert dat er dit seizoen in de komkommermarkt sprake is geweest van marktherstel. In dit interview blikt hij terug op het afgelopen seizoen en vooruit naar de toekomst. "Voor de Nederlandse komkommertelers voorzie ik een goede toekomst, mits we de keten kort houden."

"Het komkommerseizoen heeft een bijzonder verloop gekend. In week 13/14 daalde de prijs het ravijn in, terwijl er op dat moment zowel vanuit Nederland als Spanje weinig komkommers werden aangeboden", blikt Thijs terug. "Gelukkig herstelde de markt zich in de loop van het voorjaar en bleek er toch sprake te zijn van een marktevenwicht. Lange tijd bleven de prijzen stabiel. De hitte in de eerste weken van juli kwam ons niet slecht uit. Wel verschillen de middenprijzen van de tuinders behoorlijk in verband met de verschillende teeltwisselingen."

"De markt is goed doorgelopen, tot een week of drie geleden. De weken 35, 36 en 37 zijn gewoon slecht geweest. Nu loopt de productie terug en ligt het prijsniveau weer tussen de 25 en 30 cent. Zoals het nu verloopt zie ik het seizoen ook aflopen", vervolgt Thijs. "Langzamerhand gaat Spanje de markt weer overnemen. Wel vind ik het zorgelijk dat ze dit momenteel tegen lage prijzen doen."

"Al met al is de situatie meegevallen. Eindelijk zien we weer dat we kunnen produceren tegen behoorlijke prijzen. Door verschillende partijen, zoals het LEI en de Rabobank, is negatief geschreven over de toekomst van de Nederlandse komkommerteelt, maar dat vinden wij zeer onterecht. In Nederland produceren we al meer dan tien jaar, ongeveer een miljard komkommers per jaar. De komkommer is populair bij de consument, behoort bij de top-5 van kassa-aanslagen in de supermarkt en is met zijn kleine schapruimte en hoge omloopsnelheid een prima product voor de supermarkt", betoogt Thijs.

"Bovendien zitten we vlak bij onze belangrijkste afnemer, Duitsland. Dat zou toch moeten betekenen dat we een zeer vers product moeten kunnen leveren! We verwachten zeker niet dat we het in de concurrentiestrijd met Spanje hoeven te verliezen", zegt Thijs. "Maar dan moeten alle schakels in de keten natuurlijk wel erg goed op de kwaliteit blijven letten."

Richting volgend seizoen verwacht de K8-voorzitter weinig veranderingen. "Het komkommerareaal zal niet of nauwelijks uitbreiden. De gesprekken om tot afzetbundeling te komen, zijn nog altijd aan de gang. Ik weet de uitkomst nog niet, maar ik hoop dat die bundeling doorgaat, want een korte keten is nodig om de toekomst van de Nederlandse teelt te waarborgen!"