Rauwe kool kan ontwikkeling kankercellen vertragen
U moet een uitgebalanceerd voedingspatroon hebben. Aan de ene zijde van het spectrum worden er veel suikers toegevoegd aan de levensmiddelen, waarbij deskundigen van de American Dietetic Association zeggen dat de suikers de veroorzakers zijn van obesitas en ze ook een goede voedingsbodem voor kanker zijn. Aan de andere zijde van het spectrum zijn er volgens het onderzoek verbindingen in bepaalde planten die krachtige anti-carcinogene eigenschappen hebben.
Wat de onderzoekers bestuderen zijn de fytochemicaliën, de natuurlijke verbindingen in planten. Het is een populair-wetenschappelijke discipline. Kunnen die verbindingen die de planten beschermen tegen felle zon en plagen ook tumorgroei bij de mens voorkomen. De planten kunnen dit doen door ' het opdweilen ' van gevaarlijke vrije radicalen (reactieve moleculen). Deze natuurlijke stoffen worden behalve in broccoli, bloemkool en andere koolsoorten ook gevonden in peterselie, selderij en artisjokken. Het doel van het onderzoek is waarom deze planten reageren op kankercellen en hoeveel moet je ervan consumeren voor een goede werking of doen extracten hetzelfde.
Bron: UC Davis Cancer Center, Sacramento