Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
RIVM: schade door consumptie vollegrondsgroente niet aannemelijk

Uitbarsting IJslandse vulkaan leidde niet tot gezondheidsrisico's

Uitbarsting IJslandse vulkaan heeft in Nederland niet tot gezondheidsrisico's geleid
De uitbarsting van de IJslandse vulkaan Eyjafjallajökull op 14 april heeft in Nederland geen risico's opgeleverd voor de volksgezondheid. Hoewel er door de heersende windrichting as van de vulkaan over Nederland is getrokken, is er nauwelijks as op leefniveau terecht gekomen. Dat blijkt uit analyses van regenwater, de inschatting van risico's bij inademing van vulkaanas en de inname van elementen uit de as bij consumptie van gewassen door het RIVM.

Regenwater

In de periode na de uitbarsting van de vulkaan was het relatief droog in Nederland. De geringe neerslag die is gevallen is geanalyseerd. Fluoride en sulfaat hebben daarbij speciale aandacht gekregen vanwege de gevoeligheid van landbouwgewassen hiervoor. Er werd in week 15 zowel meer sulfaat als fluoride gemeten in vergelijking tot waarden die doorgaans gemeten worden bij neerslaghoeveelheden van 0 tot 1,5 millimeter. Echter over de periode 2006-2009 zijn bij deze neerslag hoeveelheden soortgelijke en hogere waarden gevonden. Het valt niet in te schatten wat het effect geweest zou zijn als er hogere neerslaghoeveelheden gevallen waren.

Inname via gewassen

Vergeleken met de resultaten van metingen uitgevoerd in Nederland voorafgaand aan de vulkaanuitbarsting werden er week geen wezenlijke veranderingen waargenomen in de hoeveelheid fijnstof in de lucht en de hoeveelheid chemische stoffen die met regenwater op het land zijn gekomen. Het is dan ook niet waarschijnlijk dat dieren of mensen schadelijke hoeveelheden vulkaanas via het voedsel hebben ingenomen.

Gras

Een vergelijking van achtergrondgehaltes van metaaloxiden en elementen aanwezig in de Nederlandse bodem met gehaltes van deze chemische stoffen in vulkaanas geeft aan dat er weinig verschil is in chemische samenstelling en in gehaltes aan stoffen. Door dit geringe verschil én de geringe depositie van de vulkaanas wordt geconcludeerd dat het gezondheidsrisico voor grazend vee door inname van grond en gras verontreinigd met vulkaanas verwaarloosbaar is.

Groenten

Gelet op de geringe depositie van vulkaanas is het niet waarschijnlijk dat mensen door de consumptie van vollegrondsgroente hoeveelheden vulkaanas kunnen innemen die schadelijk zouden kunnen zijn voor hun gezondheid. Bovendien zal het wassen van deze groenten bijdragen aan een verdere verlaging van het reeds verwaarloosbare risico.

Zie voor meer informatie het rapport Vulkaanas van de Eyjafjallajökull - Risicoschattingen voor Nederland op de site van het RIVM.

bron: RIVM, 23/09/10

Publicatiedatum: