Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Export manager Piet Boon (Van Rijn) schetst twee scenario’s

Canada: 19 oktober definitieve uitspraak dumpingzaak Hollandse paprika's

Tholen - Op 5 oktober zal de Canada Border Services Agency uitleggen waar de conclusie op gebaseerd is dat Nederland vorig jaar paprika's heeft gedumpt op de Canadese markt. De definitieve uitspraak zal op 19 oktober plaatsvinden. Volgens het agentschap was er bij maar liefst 99,4% van de paprika-export sprake van dumping. Volgens woordvoerder Sabrina Mehes doet dumping zich voor, wanneer de exportprijs van een product verkocht aan een Canadese importeur lager is dan de normale waarde.

Vorig jaar exporteerde Nederland ongeveer 5,5 miljoen paprika's naar Canada. Directeur George Gilvesy van de Ontario Greenhouse Vegetable Growers noemt het onvoorstelbaar dat dumping op dit niveau heeft plaatsgevonden. Ontario is een van de belangrijkste glastuinbouwgebieden in Canada. Op een areaal van 730 hectare worden tomaten, komkommers en paprika's geteeld.

Handelsbelangenorganisatie Frugi Venta gaf eerder al aan dat er vorig jaar meer paprika's naar Canada zijn geëxporteerd als gevolg van de buitengewoon lage prijzen. "Ook hier is onder kostprijs afgezet." Met name de signaalfunctie voor andere landen was een belangrijke reden voor de Hollandse exporteurs om de procedure te starten. De procedure wordt voor een deel bekostigd door het Productschap Tuinbouw en voor een deel door de individuele exporteurs.

Export manager Piet Boon van Van Rijn is zijdelings bij de zaak betrokken en heeft een deel van de bijeenkomsten met de advocaat bijgewoond, net als andere grote exporteurs op Canada, als Levarht en The Greenery International. "Namens deze bedrijven is een vertegenwoordiger in Ottawa aanwezig om de rechtbank één en ander te verduidelijken."

"Er zijn kort gezegd twee mogelijkheden", schetst Piet. "Of er wordt een 'undertaking' afgesproken, een bepaalde prijs waaronder niet verkocht wordt. Hierover zijn door onze advocaat voorstellen van onze groep richting het Canada Border Service Agency overgebracht. Of er wordt een rechtszaak gestart om te onderbouwen dat er geen dumping heeft plaatsgevonden, maar dat door marktwerking, de kostprijzen in beide landen relatief kunnen zijn. Verschillende jaren, en zelfs perioden in het jaar kunnen van invloed zijn."

"Het is nu afwachten wat er gebeurt. Maar vast staat dat als de 'undertaking' niet wordt geaccepteerd, de injury enquiry start om op zijn minst de beschuldigingen van de telers in Ontario tegen het licht te houden", besluit Piet.
 
Zie ook:Agency says peppers were dumped