Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Fusies en overnames succesvolle strategie in de agrifood-sector"

Fusies en overnames, joint-ventures en andere vormen van samenwerking blijken succesvolle manieren om het rendement in de agrifood-sector te verbeteren. ABN AMRO heeft onderzoek uitgevoerd naar corporate development en het effect hiervan op de bedrijfsprestaties. De bevindingen en adviezen van het onderzoek publiceert de bank in het rapport 'Corporate development en de rol van bedrijfsnetwerken'. De belangrijkste conclusie: corporate development draagt bij aan groei en succes van ondernemingen.

In totaal zijn 3.058 strategische partnerships in de Agrifood bestudeerd. Hieruit blijkt dat corporate development in eerste instantie zorgt voor betere financiƫle prestaties. Bij uitbreiding van het netwerk met een te groot aantal partners wordt het effect ervan echter negatief.

Optimaal resultaat bij 8 partners

Het optimale resultaat wordt in dit onderzoek gemiddeld bereikt als een bedrijf ongeveer 8 partnerships per jaar aangaat. Worden dit er meer, dan ontstaat er een negatieve invloed op het rendement. Redenen hiervoor zijn onder andere toenemende kosten voor het managen van meerdere integratieprocessen en voor het onderhouden van contacten met diverse partners. Overmoed ligt ook op de loer, dus ABN Amro waarschuwt: netwerken zijn een middel, geen doel op zich.

Investeer in producttechnologie

In het 'bedrijven' van corporate development is het devies: focus op product- of procestechnologie. Immers, technologie vormt meer en meer een onderscheidende factor in de sector. Het vinden van technologische partners draagt dus bij aan het succes van Agrifoodbedrijven. De afstand tussen de Agrifood en meer technologische gebieden als 'life science', (petro)chemie en farmacie wordt steeds kleiner. Zo heeft Unilever vorige week een samenwerkingsovereenkomst gesloten met het Amerikaanse bedrijf Ampere Life Sciences, met als doel te komen tot innovatieve producten tegen veroudering.

Internationale overnames

Daarnaast is de bank behoedzaam in haar advies als het gaat om internationale overnames. Deze zijn namelijk moeilijker te beheersen en vereisen een langere voorbereiding. In veel gevallen is het wijs om eerst een minderheidsbelang te nemen of een andere vorm van partnership aan te gaan.

Veranderende markt noopt tot actie

De Agrifood wordt momenteel gekenschetst door invloedrijke ontwikkelingen die de structuur van de sector zullen veranderen. De consument zal meer specifiek op hem toegesneden producten verlangen. Verder neemt private label hand over hand toe en drukt het traditionele merkproducten steeds vaker uit de schappen. De overheid stelt striktere eisen aan voedingsmiddelen en het speelveld wordt steeds internationaler. Een zekere schaalgrootte zal daarmee nog belangrijker worden. Intensievere samenwerking wordt verwacht, binnen en tussen sectoren. Kennis vergaren over succesvolle acties in corporate development is zo waardevoller dan ooit en de 'kunde van samenwerken' van toenemend belang.

Het onderzoek

Er is een selectie van 3.058 bedrijven gemaakt uit 59.977 corporate development transacties wereldwijd over de periode 1996-2005. Voor dit onderzoek werkte ABN AMRO samen met Cranfield University in Londen. Onderwerp van studie waren beursgenoteerde bedrijven, maar er is geen reden om aan te nemen dat de bereikte conclusies niet geldig zouden zijn voor (middel)grote Nederlandse ondernemingen.

Het rapport 'Corporate development en de rol van bedrijfsnetwerken' is te vinden op de website van ABN Amro.

bron: ABN Amro, 
Publicatiedatum: