Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Schotse zachtfruitsector profiteert optimaal van onderzoek

Tholen – Weinig mensen weten dat in Tayside in Schotland met haar grillig klimaat meer dan 70% van de teelt van zachtfruit in het V.K. zich heeft geconcentreerd. Alleen de frambozenteelt is met een waarde van 12 miljoen pond al de moeite waard. Om aan de eisen van de markt te voldoen vertrouwen Schotse telers sterk op het onderzoek en de wetenschappelijke expertise van het Schots wetenschappelijk plantaardig onderzoekcentrum in Invergowie, dat sinds 1950 onderzoek doet en adviezen geeft. Bij de in 1989 opgerichte dochteronderneming Mylnefield Research Services wordt onderzoek gedaan naar de vermeerdering en ontwikkeling van nieuwe rassen.

Het frambozenras Glen Amlpe is het populairst in het V.K., terwijl het ras Glen Lyon in Spanje het meest geteeld wordt. Bijna alle van de Britse en wereldwijd ruim de helft van de bramenrassen komen uit Schotland. Nikki Jennings is een onderzoekster naar nieuwe frambozen- en bramenrassen. Het ontwikkelen van een goed ras voor de verse markt duurt minimaal 15 jaar en nu de Schotse telers ook voor de verwerkende industrie leveren hebben we een stekelvrij ras ontwikkeld dat machinaal geoogst kan worden.

In de late jaren 90 van de vorige eeuw kwamen de supermarkten met nieuwe eisen, residuvrije en langer beschikbare, goed smakende en langer houdbare vruchten. Om hieraan te voldoen moesten de Schotse telers hun productiemethodes veranderen, en dat deden ze door de invoering van plastictunnels. Momenteel is het onderzoek gericht op ziekteresistentie en een betere kwaliteit van het zachtfruit.
Publicatiedatum:
Auteur:
©