Aronia- of Appelbes: Onbekende fruitsoort in opmars
De donkere, paarszwarte bessen rijpen in de late zomer en herfst en worden van oudsher toegepast als grondstof voor wijnen en sappen en als gezondheidsmiddel. De bessen zien eruit als kleine appels, maar zijn zo groot als de vrucht van de lijsterbes. De bes is rauw, zo van de struik niet te eten, want de bes is erg zuur, bitter en aromatisch. Tegenwoordig wordt het aroniasap vooral gebruikt als natuurlijke kleurstof, om frisdranken en vruchtensappen dieper rood te laten kleuren.
Uit chemische analyse komen de opvallend hoge concentraties antioxidanten (polyphenol, anthocyanide en proanthocyanide) en flavonoïden naar voren. Aan deze stoffen wordt een ontstekings- en een allergieremmende werking toegeschreven; de stoffen zouden vooral een gunstige werking hebben op het immuunsysteem. Daarbij worden positieve invloeden verondersteld op de urinewegen (bescherming), de bloedsomloop (stimulatie) en het hart (versterking). Wetenschappers vermoeden tevens dat antioxidanten een kankerremmende en cholesterolverlagende werking hebben; hier wordt verder onderzoek naar gedaan.
De Aroniabes is genetisch verwant aan de Cranberry, maar zou 5 tot 10 maal meer antioxidanten bevatten. Aroniasap en Cranberrysap worden beide als huismiddel ingezet bij het voorkomen en verhelpen van urineweginfecties. Na de eerste veelbelovende experimenten met de teelt werd in november 2007 de IG Aronia Zwitserland, een telersvereniging, opgericht en worden nu in september de vruchten geoogst van de eerste planten. Volgens Peter Schmidli, voorzitter van de vereniging, bestaat de nieuwe aanplant in 2009 uit ongeveer 12.000 planten in Zwitserland.
Voor meer informatie:
www.aroniabeere.ch