Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Eten groene bladgroenten verlaagt kans op diabetes

Groene bladgroenten verlagen het risico om type 2 diabetes te krijgen. Dagelijks broccoli, spinazie, spruitjes, boerenkool of een andere bladgroente eten, zou volgens Britse experten de kans op de ziekte met 14 procent verminderen.

Groene bladgroenten zijn rijk aan antioxidanten en magnesium en bewezen in eerdere studies al dat ze een rol kunnen spelen in het voorkomen van diabetes type 2. Ook bepaalde fruitsoorten zouden een heilzame werking kunnen hebben. Voor dit onderzoek vergeleken Britse experten van de Universiteit van Leicester, 6 studies. Wie dagelijks een groene bladgroente at, had 14 procent minder kans op de ziekte dan wie zelden of nooit eens spruitjes of broccoli op het menu zette.

Diabetes type 2

Bij type 2 diabetes is het lichaam minder gevoelig voor insuline. De alvleesklier maakt (in het begin) nog genoeg insuline, alleen de cellen van de organen reageren er niet goed meer op. De glucose blijft in het bloed zitten. Uiteindelijk zal minder insuline gemaakt worden, de organen reageren er tenslotte toch niet meer op. Deze vorm van diabetes kun je op alle leeftijden krijgen.

Met de studie wordt opnieuw gezegd dat groene bladgroenten gezond zijn. Maar belangrijker is dat dit onderzoek een verband legt tussen de consumptie van groene bladgroenten en het eventueel voorkomen van diabetes type 2. Meer onderzoek is echter nodig om de bewering te staven.

Vijf stukken fruit en groenten blijft momenteel de richtlijn van de Britse gezondheidsexperts om gezond door het leven te stappen. Ook na deze studie blijft het advies ongewijzigd.

Bron: Gezondheidsnet
Publicatiedatum: