Minder energieverbruik, minder waterverbruik, hergebruik van water. Banken Champignons heeft er bij de twee productielocaties in het Belgische Bree en Maaseik hard aan gewerkt. Met resultaat. Beiden kwekerijen ondergingen een flinke modernisering. In Breechamp werden niet alleen centrale energiezuinige klimaatunits geplaatst en voorzien van een nieuw sturingssysteem, ook teeltcomputers zorgen ervoor dat de cel een optimaal klimaat kent gedurende de verschillende groeifasen. En er is geïnvesteerd in nieuwe energiezuinige koelmachines die ruimschoots aan alle milieuvoorschriften voldoen.
Zeven dag per week leveren
Op de locatie Maaseik werden twee jaar terug nieuwe energiezuinige teeltcomputers en centrale klimaatunits geplaatst. Deze laatste kennen een warmwaterverwarming in plaats van verwarming door stoom. De uitstoot van CO2 is sterk verminderd door het gebruik van hoogrendementsketels. "Door al deze vernieuwingen zijn we in staat zeven dagen per week champignons te oogsten van een constante hoge kwaliteit in elke gewenste sortering of verpakking op beide bedrijven”, vertelt bedrijfsleider Henk van Korven. “In beide bedrijven telen we in een vijf weken schema en oogsten we dus twee vluchten. Door deze korte tijd zijn we in staat om zonder bestrijdingsmiddelen te telen."Bacteriën werken beter
Ook op gebied van water zijn er vernieuwingen gedaan. Banken Champignons liet in Bree in 2008 een nieuwe waterzuivering bouwen. Hierin wordt al het proceswater op een biologische manier gezuiverd. Dit water kan dan ook op het oppervlaktewater worden geloosd. "In Maaseik gebeurt dat niet", zegt Van Korven. "Daar is het goedkoper om op het rioleringsysteem te lozen. Bovendien is de rioolzuivering daar juist blij met ons water. Er zitten hele goede voedingsstoffen in voor bacteriën die het water zuiveren. En daardoor werken deze bacteriën beter", zegt Van Korven.Borgen van kwaliteit
Beide bedrijven voeren verschillende kwaliteitscertificaten. Jurgen: "Wil je bepaalde grote retailbedrijven of foodservice blijven beleveren, dan zul je aan hun richtlijnen moeten voldoen. De richtlijnen die deze bedrijven hanteren hebben ze voor de langere termijn uitgezet en volgen de consumententrends.” Om de kwaliteit te waarborgen vindt Van Korven het heel belangrijk met vaste grondstofleveranciers samen te werken. “Juist door die vertrouwensband weet je wat voor product je in de cellen hebt liggen. Met ons natuurproduct en de vele varianten die we in het productieproces tegen kunnen komen, werkt dat een stuk prettiger. Voor mij is dat duurzaamheid. Net zoals dat we alle werkwijzen op papier hebben staan en zuinig zijn op onze meewerkers. We kennen op beide bedrijven een zeer laag verloop."Jurgen besluit: "We zien het als onze taak om verantwoord te produceren en op een zorgzame manier met de wereld om te gaan. Wij vinden het belangrijk met een maatschappelijk acceptabele carbon footprint te werken. Paddenstoelen passen wat dat betreft ook prima in het Cradle-to-cradle principe. Daarbij is ‘afval voedsel’. Alle gebruikte materialen kunnen na hun leven in het ene product, nuttig worden ingezet in een ander product. Dat gaat over duurzaamheid. Door de investeringen van de afgelopen jaren zijn onze kwekerijen goed in staat om duurzaam, puur en eerlijk te produceren."
BreeChamp
32 cellen van 500 vierkante meter
oogst: 85 ton witte champignons per week
11 ton kastanje champignons per week
110 medewerkers
- Global GAP
- Tesco Nurture (TN) gecertificeerd sinds oktober 2008
- Field to Fork (FtF) gecertificeerd sinds november 2008
MaaseikChamp
14 teeltcellen van 850 vierkante meter
oogst: 65 ton witte champignons per week
130 medewerkers
- Global GAP
- British Retail Consortium (BRC)