Duitse voedingsmiddelenbedrijven zeggen nee tegen gen-aardappelen
Een aantal van hen is bang voor de schade die het gebruik ervan kan hebben voor hun imago, anderen zeggen dat het gebruik van de aardappelen de kosten van de kwaliteitscontrole zal opdrijven. De genetisch gemodificeerde gewassen zijn vaak het onderwerp van publieke bezorgdheid en staan ook op de agenda van de Europese milieuorganisaties. Men is er bang voor dat lokale ecosystemen hinder ondervinden van de gemodificeerde gewassen. Zo is er al kritiek geleverd op de genetisch gemodificeerde Amflora-aardappel van BASF, deze zou resistent zijn voor antibiotica.
In maart heeft de Europese Commissie goedkeuring gegeven aan het gebruik van de Amflora-aardappel voor commerciële industriële toepassingen. Dit was de reden die de commissie voor de goedkeuring gaf: “Deze innovatieve technologieën dragen bij aan de optimalisering van het productieproces en het opslaan van materialen, energie, water en op olie-gebaseerde chemicaliën. BASF heeft al verklaard dat zij nog twee andere genetisch gemodificeerde aardappelsoorten willen laten goedkeuren. Hiertoe behoort ook de Fortuna-aardappel die geschikt zou moeten zijn voor menselijke consumptie (in chips en Franse frites).
Bron: Spiegel Online