Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
“Op termijn willen we naar een zo gevarieerd mogelijk productaanbod toe”

Leo Verkade wil zich onderscheiden met duurzaam Natural Protected-label

Tholen - Donderdagmiddag heeft kwekerij De Witte Ruiter van Leo Verkade als eerste tomatenkwekerij het Vita Certa Natural Protected-certificaat in ontvangst genomen. Bedrijven met het Vita Certa-certificaat telen op een duurzame, betrouwbare en hygiënische wijze. De toevoeging Natural Protected toont aan dat de kwekerij geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt. Om dit te garanderen voert de MPS iedere maand een residu-analyse uit. Een hele omslag, Leo Verkade vertelt meer over de nieuw ingeslagen weg. "Ik zou graag zien dat er straks 200 hectare pesticidenvrij geteeld wordt in verschillende producten!"



De Steenbergse kwekerij wil zich door iets unieks aan te bieden van de rest van de markt onderscheiden. Dit is de drijfveer van directeur Leo Verkade. Voorheen teelde De Witte Ruiter veel verschillende tomatensoorten. Door concurrentie uit onder meer Spanje viel het bedrijf hiermee echter niet meer op. Na wat mindere jaren was het dus tijd om een nieuwe weg in te slaan. Nu valt de kwekerij juist door de teeltwijze op. "Het tomatenras moet van nature resistent zijn, anders kan deze werkwijze niet slagen. Dit betekent dat het aantal rassen dat we nu kunnen telen beperkt is. We moeten de winst dus uit iets anders halen en onszelf met onze teeltwijze onderscheiden. Het is ook mooi meegenomen dat we met onze verantwoorde teeltwijze inspelen op de duurzaamheidstrend", aldus Leo Verkade.

"We zijn niet hals over kop aan dit project begonnen. Ik was al geruime tijd gecharmeerd van het pesticidenvrij telen, en volgde de ontwikkelingen op dit gebied dan ook al een aantal jaar. Nadat ik vorig jaar vanuit Engeland goede verhalen hoorde, hebben we de knoop definitief doorgehakt", vertelt hij. De kwekerij heeft vervolgens samen met MPS het Natural Protected-label ontwikkeld. "Wij willen verantwoord telen en een gezond, smaakvol product leveren. Ook is het belangrijk dat het milieu zo min mogelijk belast wordt en we het product tegen een redelijke prijs kunnen aanbieden. Het label zorgt ook voor de nodige herkenbaarheid en geeft de garantie dat de producten vrij van residu zijn."



"De eerste pesticidenvrije tomaten zijn 1 november geplant. De gifkast is die dag ook meteen de kas uitgegaan. Dit was voor ons een historisch moment." De nieuwe werkwijze bevalt tot nu toe erg goed. "In het begin was het een grote stap, maar nu we ongeveer een half jaar onderweg zijn, blijkt het heel goed te doen. Ook de extra kosten van de nieuwe werkwijze vallen mee, ik schat dit op zo'n 10 procent." Dit verschil is vooral te verklaren door de extra aandacht die nodig is en het indekken voor calamiteiten. De verkoop van de tomaten van De Witte Ruiter onder het nieuwe label staat nog in de startblokken. "Wel hebben een aantal supermarkten onze gecertificeerde Natural Protected-tomaten onder het huismerk verkocht." De prijzen van BIO-tomaten liggen in de supermarkten nu nog een stuk hoger dan die van de reguliere tomaten. Het Natural Protected-concept zal ervoor zorgen dat in de toekomst schone en duurzame producten voor een reële meerprijs op de markt komen, en dit zal de drempel om duurzame producten te kopen voor de consument verlagen.

Verkade hoopt dat ook andere telers deze teeltwijze gaan volgen. "Ik zou graag zien dat er straks 200 hectare pesticidenvrij geteeld wordt in verschillende producten", vertelt hij. Het is zaak om telers die nog niet overtuigd zijn te prikkelen. "Veel van hen zitten op dit moment al heel dicht tegen het gezond telen aan, maar de knop moet bij hen nog om." Iedere teler die zonder chemische bestrijdingsmiddelen produceert, mag zich bij het label aansluiten. "In de toekomst wil ik met het Natural-label een zo gevarieerd mogelijk productaanbod kunnen aanbieden. Samen sta je natuurlijk een stuk sterker. Ook is het verkrijgen van wettelijke erkenning ontzettend belangrijk, maar hier is geduld voor nodig. We zijn er nog lang niet, ik verwacht dat dit nog tenminste twee tot drie jaar duurt. Uiteindelijk hoop ik dat Natural Label in de AGF-sector eenzelfde status zal verwerven als ecotaks in de autosector." De eerstvolgende stap is om steun te krijgen van de milieuorganisaties.

Op de website van Natural Label is meer informatie te vinden over het label.


Leo Verkade krijgt certificaat overhandigd

Naast de inmiddels gecertificeerde kwekerijen De Witte Ruiter (trostomaten en troscherrytomaten) en Quality Care (rode en gele paprika), hebben de volgende bedrijven zich aangemeld voor Vita Certa Natural Protected:
  • Marco Hanemaaijer, Groene paprika
  • Kwekerij L.W. van der Houwen, Losse tomaten
  • Robert Grootscholte/4 Evergreen, Rode en gele paprika
Voor meer informatie:
Leo Verkade
Kwekerij de Witte Ruiter
4651 PX Steenbergen
Tel: 0167-542555
Mob: 0654-372 310
Fax: 0167-542556
www.natural-label.eu