Het kassencomplex van Anthura met een oppervlakte van 12 ha, plus 2 ha verdiepingsvloer (totaal 140.000 m2 vloeroppervlakte), is uniek en geheel voorzien van een geautomatiseerd containersysteem. Door een maximale klimaatbeheersing is een aanmerkelijk lager energieverbruik realiseerbaar. Er worden belangrijke moderne technieken toegepast waaronder drie door Anthura ontwikkelde technieken: Diafragmascherm, KasinKas en Counterflow. De bouw is eind september 2007 gestart en werd september 2009 officieel geopend.

Anthura koos bewust voor een bijzondere architectuur. De rondingen van het Palmhouse van de 'Royal Botanic Gardens van Kew in Londen waren de belangrijkste inspiratiebron voor het ontwerp. De belangrijkste doelstellingen van het project waren een centralisatie van de productie, een optimale klimaatbeheersing in de kas, maximale ondersteuning door automatisering, een laag energieverbruik per plant en goede werkomstandigheden. "Het project heeft mij drie manjaren gekost", vertelt Mark van der Knaap.
De succesfactoren van Anthura noemde Mark de specialisatie, professionele veredeling, de beheersing van de keten van veredeling tot verkoop, de internationale oriëntatie en de kracht van het familiebedrijf. "De mensen met aandelen in dit bedrijf zijn van origine veredelaar. Ik denk dat deze basis de capaciteit om te kunnen oordelen ten goede komt."
Vervolgens kreeg Eric Egberts van Monsanto Vegetable Seeds het woord. Eric vertelde dat hij bij het passionele betoog van Mark van der Knaap moest terugdenken aan de oprichters van De Ruiter Seeds. Dit zaadveredelingsbedrijf werd twee jaar geleden overgenomen door Monsanto. De Europese hoofdvestiging bleef in Bergschenhoek. "Het is een aanwinst voor Nederland dat zo'n multinational zijn Europese hoofdzetel hier heeft gevestigd!"

Eric Egberts (Monsanto)
Op de vraag wat het verschil is tussen het werken bij een familiebedrijf of een multinational antwoordde Erik. "Het mooiste verschil is waar we vandaag staan. Een bedrijf als Anthura is een 'hidden champion'. Een bedrijf dat wereldkampioen is in hun tak van sport, hoewel dat niet altijd zichtbaar is voor de buitenwereld. De Ruiter Seeds was dat ook. Nu werk ik wel voor 'champion'-bedrijf, maar 'hidden' is er niet meer bij. Als multinational wordt Monsanto op de voet gevolgd en daarom moet je vreselijk voorzichtig zijn."
Eric gaf aan dat Monsanto innovatie en technologie inzet om boeren meer te laten produceren, minder te verbruiken en meer te verdienen. "De centrale vraag is hoe we omgaan met de groei van de wereldbevolking om de mensen te voeden op de plaats waar ze wonen. Daar is innovatie voor nodig."
Eric liet met voorbeelden zien hoe het automatiseringsproces in de zaadveredeling zich de laatste jaren heeft ontwikkeld. "Op basis van het DNA weten we de de eigenschappen van het zaad. Deze worden getest op bijvoorbeeld tal van resistenties. Vroeger moesten de planten eerst tot vrucht komen.. Dat kostte veel tijd en ruimtebeslag. Tegenwoordig wordt bij komkommers en meloenen zelfs een stukje van een zaadje gebruikt om het DNA te ontrafelen. Het zaadje wordt hierbij al gespaard. Snelheid is de sport!"
Ongeveer 20% van de omzet van Monsanto Vegetable Seeds wordt besteed aan R&D. "Er zijn eigenlijk drie technieken, namelijk conventioneel veredelen, merkertechnologie en biotechnologie", lichtte Eric toe. "Vooral in andere werelddelen werken we volop met deze laatste technologie in producten als mais en soja. De verschillende technologieën in de Monsanto-toolbox geven onze veredelaars de keuze om de juiste gereedschappen te hanteren. Voor groentezaden levert vooral merkertechnologie ontzettend veel voordelen op, omdat we hierdoor nauwkeuriger, sneller en efficiënter kunnen werken.
Na een buffet keerden de Westlandse businessleden weer westwaarts.